El portaveu d'ICV, Joan Herrera, que ha preguntat a Zapatero ha exposat la 'perplexitat' de les víctimes per 'l'acció de la fiscalia' que posa 'pals a les rodes' a la recuperació de memòria i 'ha llançat les víctimes a enfrontar-se a centenars de jutjats'. Herrera aposta per crear una fiscalia que acompanyi les víctimes.

Zapatero ha assegurat durant la sessió de control al govern espanyol que manté el seu compromís amb la recuperació de la memòria dels represaliats del franquisme i amb el restabliment dels seus drets. El president espanyol creu que estem assistint a un fenomen que, segons Zapatero, demostra la 'gran salut moral de la democràcia' i és que 'cada vegada es recorden més les víctimes i s'oblida més el dictador'.

Aquesta realitat, segons Zapatero, respon al que 'hem de fer' i és recordar les víctimes i permetre reparar els seus drets i per aconseguir-ho Zapatero ha demanat unitat.

El portaveu d'ICV, Joan Herrera, que ha preguntat a Zapatero ha exposat la 'perplexitat' de les víctimes per 'l'acció de la fiscalia' que posa 'pals a les rodes' a la recuperació de memòria i 'ha llançat les víctimes a enfrentar-se a centenars de jutjats'. En segon lloc, Herrera ha parlat de 'frustració' per la inhibició del jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, davant d'una 'causa que donava resposta als crims del franquisme'.

Herrera considera que és 'decebedora' una 'resposta insuficient i a vegades garrepa' per part del govern espanyol a les peticions de les famílies de les víctimes. El diputat creu que és 'insuficient' que només hi hagi un catàleg de símbols franquistes i que no es retirin. El diputat ecosocialista ha demanat crear una fiscalia que acompanyi les víctimes. 'La llei necessitava un govern compromès, les víctimes senten que no ho tenen', ha sentenciat Herrera.