El primer ministre de Tailàndia, Somchai Wongsawat, va rebutjar ahir la solució política del cap de l'Exèrcit de Tailàndia, general Anupong Paochinda, de dissoldre el Parlament i convocar eleccions per solucionar la profunda crisi. "Vaig ser elegit en una democràcia sota la monarquia constitucional", va afirmar el governant tailandès, poques hores després de la crida efectuada pel general Paochinda.

En un missatge a la nació retransmès per tots els mitjans de comunicació, Wongsawat va anunciar que havia ordenat als responsables de les forces de seguretat detenir els responsables de les protestes i restablir l'ordre. Als líders i seguidors de l'Aliança del Poble per a la Democràcia, que demana la seva dimissió amb protestes des de maig, els va demanar que aturin les seves mobilitzacions i que desallotgin la seu del Govern i l'aeroport internacional de Suvarnabhumi, el principal del país, que ocupen des del 26 d'agost i des de la matinada d'ahir, respectivament.

Abans que el primer ministre es dirigís a la nació, el general Paochinda va explicar que les seves recomanacions no havien de ser interpretades com una intervenció militar. "Això no és un motí. El Govern continua tenint total autoritat. Aquests punts són la via per solucionar el problema que ha situat el país en una profunda crisi", va manifestar Paochinda després d'una reunió de dues hores amb alts funcionaris i empresaris.

El general va indicar que el primer ministre, Somchai Wongsawat, ha de fer el primer pas amb la dissolució del Legislatiu, mentre que, per la seva part, l'Aliança del Poble per a la Democràcia, organitzadora de les protestes, ha de posar fi a la mobilització.

A més, en els aeroports de Bangkok els problemes es multipliquen. Després de suspendre's tota l'activitat dimarts, després que els manifestants favorables a l'oposició ocupessin els aeròdroms, ahir va tornar a passar el mateix. A les 5 del matí, hora local, una explosió a l'aeroport internacional de Suvarnabhumi va provocar un ferit, segons un funcionari del recinte. A més, les protestes continuades dels manifestants van obligar a cancel·lar totes les entrades i sortides de la principal via d'accés al país, deixant milers de persones atrapades a l'aeroport, entre elles un centenar d'espanyols.

Accessos tancats

En l'altre gran aeroport internacional de la ciutat, el de Don Muang, una nova explosió va provocar 3 ferits. Amb els dos principals accessos a la ciutat tancats, el primer ministre, que tornava de la cimera Àsia-Amèrica, celebrada al Perú, va haver de volar a un aeroport militar que es troba al nord de Tailàndia. L'ambaixador espanyol a Tailàndia, Juan Manuel López Nada, va demanar als ciutadans que tenen previst viatjar a Tailàndia que no ho facin.