Els talibans amenacen novament diversos països que tenen tropes a l'Afganistan, entre ells Espanya, França i els Estats Units, en un vídeo distribuït el 14 de novembre i detectat per les forces de seguretat espanyoles. En les primeres imatges es veuen les banderes d'aquests països i la de l'ONU i a continuació esclaten i són substituïdes per una bandera islàmica blanca. És la primera vegada que en un vídeo d'aquest tipus es pot veure la bandera espanyola en primer terme.

El vídeo va ser distribuït cinc dies després del recent atemptat suïcida que va causar la mort a dos soldats espanyols i va ferir-ne quatre més. L'atac es va produir contra el vehicle blindat en el qual viatjaven, en el districte de Shindand, a uns 100 quilòmetres d'Herat, quan tornaven d'un exercici d'instrucció amb tropes afganeses. Les forces de seguretat donen credibilitat a la gravació, que té una durada de 42 minuts i ha estat distribuïda per Internet pels conductes habituals dels talibans.

En un altre ordre de coses, la ministra de Defensa, Carme Chacón, va destacar ahir que la naturalesa de la missió espanyola a l'Afganistan continua sent "la mateixa" des de l'inici de l'operació i ve definida per la resolució 1386 del Consell de Seguretat de Nacions Unides, al mateix temps que va incidir que el que ha variat "en els últims temps" és la situació de seguretat a la zona, que "ha empitjorat ostensiblement".

La titular de Defensa va respondre així a la sessió de control al Govern al Congrés el diputat del PP Arsenio Fernández de Mesa, qui li va preguntar pels efectes que tindria en les tropes espanyoles el seu reconeixement que estan en una operació d'"imposició de la pau" i li va reclamar que adopti mesures perquè les Forces Armades espanyoles puguin complir amb èxit "aquesta missió de guerra".

Chacón va destaccar que "des del seu inici" la missió dels militars espanyols ha estat "sempre la mateixa", i ve definida per la resolució 1386 del Consell de Seguretat de Nacions Unides, que invoca el capítol setè de la Carta de l'ONU, referit a missions de manteniment, reestabliment i imposició de la pau.

Nous vehicles

Paral·lelament, les tropes espanyoles desplegades a l'Afganistan compten ja amb vint-i-vuit nous vehicles blindats Lince, després d'haver-ne rebut aquesta setmana onze, que s'han sumat als que va enviar el Ministeri de Defensa el mes passat. Els blindats estan dotats dels més avançats sistemes de seguretat per realitzar patrulles, com inhibidors, ràdios, armament i equip antiavalots, amb els quals milloraran les condicions de seguretat i operativitat del contingent espanyol.

Les versió del vehicle que s'ha rebut en el contingent desplegat a Qala i Naw disposa d'un blindatge multicapa d'última generació per absorbir tant els trets de fuselleria com els efectes de l'explosió d'un artefacte o mina explosiva.

Finalment, el president afganès, Hamid Karzai, va insistir que està disposat a negociar amb els talibans si "accepten la Constitució", sigui quina sigui la postura de la comunitat internacional sobre això.