Mentre continuava ahir el caos a Bombai, cap a dos quarts de quatre de la tarda un avió noliejat per l'Exèrcit espanyol va sortir cap a l'Índia per recollir i portar de tornada a casa tots els espanyols que romanien a la ciutat índia després dels atacs terroristes en els quals han perdut la vida almenys 125 persones i més de 300 han resultat ferides. L'aparell va iniciar la tornada a Espanya de matinada. Es tracta d'aproximadament mig centenar de persones entre les quals, segons va confirmar el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, preocupava "especialment" la situació dels dos empresaris espanyols que encara romanien retinguts en un dels hotels de Bombai -després que un altre fos alliberat ahir- i la del matrimoni que va resultar ferit en els atemptats, originari de Barcelona. "Estem treballant amb les autoritats índies", va assegurar el cap de l'Executiu, que va mostrar la seva confiança que tots ells tornin "aviat a casa".

L'Arirbus 310 de la Força Aèria espanyola va sortir des de la Base Aèria de Torrejón de Ardoz amb destinació a Bombai per rescatar els "40 o 50 espanyols" que, segons va anunciar el ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, continuaven a la zona. Moratinos també va assegurar que el consolat espanyol a la ciutat índia "està recollint totes les dades per reagrupar tots els espanyols que desitgin tornar a Espanya". En aquesta tasca hi contribuirà França, que va oferir la seva ajuda.

"Hem considerat que tenint en compte el nombre d'espanyols que està en diferents hotels era millor esperar que arribi l'avió i que puguin ser evacuats conjuntament", va explicar Moratinos. Entre ells hi ha un matrimoni que va resultar ferit dimecres i que està en un hospital fora de perill, ja que no van patir ferides de gravetat, encara que pot ser que els metges no recomanin el seu retorn. L'altre punt de màxima preocupació per a les autoritats espanyoles era els dos empresaris que romanien retinguts a l'hotel Oberoi Trident i que, segons va reconèixer el ministre, vivien una situació "una mica més arriscada".

Moratinos va confirmar que havia parlat amb ells i estaven "tranquils", ja que les seves habitacions estan en plantes diferents de les que acullen els terroristes. En principi aquests empresaris eren tres, un representant d'Isolux, un altre del Grup Ferrovial i un altre un empresari que treballa a Qatar, però un va aconseguir fugir, segons va anunciar el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va confirmar que els dos empresaris no eren ostatges dels terroristes, sinó que estaven "en les seves habitacions amb protecció policial". "Per tant no hi ha perill", va afegir el ministre.

Operacions de rescat

En tot cas, un dia després de l'inici dels atacs coordinats, les forces de seguretat índies continuaven intentant rescatar les persones atrapades en dos hotels de la ciutat costanera. El cap de l'estat indi de Maharashtra, Vilasrao Deshmukh, va assegurar que ja no hi ha ostatges en els dos hotels de luxe afectats, el Oberoi i el Taj. "Algunes persones s'han tancat en les habitacions de l'hotel per seguretat", va dir Deshmukh.

No obstant això, a darrera hora de la nit es van registrar trets i explosions de baixa intensitat i les televisions van mostrar imatges de la cúpula del Taj en flames i d'un incendi en una planta de l'Oberoi. El Govern regional va assegurarque en aquest últim recinte podria haver-hi entre 10 i 15 terroristes, mentre que cinc o sis homes armats seguien dins del Taj. Un comandament militar va explicar que les forces de seguretat comprovaven totes les habitacions dels dos hotels.