La Comissió Europea (CE) ha amenaçat Espanya d'emprendre accions legals per l'incompliment de les normes comunitàries de tractament de les aigües residuals en més de 400 pobles i ciutats, i pel projecte d'explotar una mina de carbó en un espai protegit per Natura 2000 a Castella i Lleó.

El comissari europeu de Medi Ambient, Stavros Dimas, va instar Espanya a adoptar "mesures immediates" per aplicar correctament la legislació mediambiental europea i "protegir la valuosa i rica biodiversitat" del país, segons un comunicat de la CE. Si Espanya no respon satisfactòriament als requeriments en un termini de dos mesos, la Comissió pot decidir portar els casos davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

En el cas dels abocaments, el comissari es va declarar "molt preocupat" perquè "en un estat membre on l'aigua és un recurs valuós i escàs, un alt nombre de pobles i ciutats vessen aigües residuals, que no han estat correctament tractades, en rius i mars, fins i tot en àrees sensibles".

L'executiu comunitari es refereix a dos casos paral·lels que concerneixen a la directiva de Tractament d'Aigües Residuals de 1991. En el primer, la Comissió entén que 343 pobles i ciutats espanyoles llancen aigües residuals sense un tractament adequat en àrees sensibles o potencialment sensibles. Segons la CE, incompleixen la directiva que estableix que des de 1998 les poblacions de més de 10.000 habitants que vessin aigües en zones sensibles han de comptar amb un sistema de tractament.

El segon cas es refereix a la falta de compliment de la directiva en 59 pobles i ciutats de més de 15.000 habitants, que necessiten sistemes adequats de tractament.