Només un dia després que el responsable de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, presentés el pla europeu contra la crisi econòmica i financera, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va anunciar ahir al Congrés dels Diputats una nova bateria de mesures per "estimular l'economia i l'ocupació". "Un poderós arsenal inèdit per la seva magnitud", tal com el va definir el propi Zapatero, que consistirà en una inversió pública d'11.000 milions d'euros amb els quals l'Executiu espera crear fins a 300.000 llocs de treball. El líder del PP, Mariano Rajoy, va criticar el "desconcert" que generen en la societat els "set paquets" de mesures presentats fins ara i va acollir amb cautela l'últim, ja que considera que generarà més dèficit públic i una posterior pujada d'impostos.

Durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats per explicar als grups parlamentaris les reunions de la UE i el G-20 per afrontar la crisi econòmica internacional, el cap de l'Executiu es va referir a aquesta com "la primera recessió global des de la II Guerra Mundial". "La velocitat és la principal característica distintiva d'aquesta crisi", va assenyalar Zapatero, que va defensar tant la rapidesa de resposta de la comunitat internacional com del Govern socialista, aturant-se a enumerar els diferents paquets de mesures econòmiques presentats fins ara.

Segons el parer del president del Govern, a Espanya "hem de fer un esforç complementari proporcional al desafiament al qual ens enfrontem". "Hem de fer més en línia amb la petició de la Comissió Europea, perquè després d'aquests últims anys de rigorosa política pressupostària, el nostre páis encara la recessió amb relativa comoditat, en la mesura que el deute públic és sensiblement inferior a la resta de països del nostre entorn", va destacar Zapatero abans d'anunciar "noves mesures de gran magnitud" que suposaran una inversió pública d'11.000 milions d'euros amb la qual s'espera crear fins a 300.000 llocs de treball.

Diversos àmbits d'actuació

L'esmentat pla tindrà diversos subplans d'actuació, el primer d'ells en l'àmbit local, on el Govern injectarà 8.000 milions d'euros per a inversió en obra pública, "el doble de la inversió prevista pels ajuntaments el 2009". Amb aquests fons es finançaran obres de nova planificació o de millora d'infraestructures, instal·lacions i edificis públics, de promoció industrial, equipaments socials, d'estalvi energètic o millores mediambientals, patrimoni històric, tecnologies, eliminació de barreres arquitectòniques o de desenvolupament i promoció del turisme, entre d'altres.

Rajoy va celebrar amb ironia que Zapatero "finalment" hagi "descobert la crisi en tota la seva dimensió", després d'haver recorregut a tots "els diagnòstics", des el "no passa res" fins a l'"això és una mica greu i sembla que serà llarg". Unes previsions "de precisió elàstica" que va comparar amb les "d'aquell que va dir que a l'estiu probablement farà calor".