Almenys una desena d'estrangers han mort en l'acció terrorista que va començar dimecres passat a la ciutat índia de Bombai i que encara continua sense ser neutralitzada. Comandos especials indis estaven portant a terme a l'hora de tancar aquesta edició una operació per alliberar l'hotel Taj Mahal, on es troben encara alguns ostatges en mans d'un únic segrestador, després d'haver estat assegurats els hotels Oberoi -en el qual van ser alliberats els dos darrers ostatges espanyols- i Trident i neutralitzats els autors d'aquests atacs simultanis. Els atacs terroristes han causat la mort a almenys 143 persones.

Les autoritats índies van assenyalar que els autors dels atemptats són originaris del Pakistan, país al qual imputen també estar darrere del que ha succeït, fet que Islamabad nega categòricament. Paral·lelament, alguns ostatges alliberats parlen de la presència de britànics entre els assaltants, fet que Londres va assegurar que investigarà.

Entre els estrangers morts hi ha tres ciutadans alemanys, un australià, un japonès i un canadenc, va explicar el secretari indi de Seguretat Nacional, M. L. Kumawat. Així mateix, el Departament d'Estat nord-americà va confirmar que dos nord-americans es troben entre les víctimes mortals. Així mateix, el ministre francès d'Exteriors, Bernard Kouchner, va confirmar la mort de dos dels seus conciutadans. Els cadàvers dels dos ciutadans francesos van ser trobats al restaurant de l'hotel Oberoi.

Les forces de seguretat índies van trobar els cadàvers de cinc ostatges, la nacionalitat dels quals no es va precisar, a l'interior del centre Nariman House, on les forces de seguretat van abatre dos terroristes. La ministra d'Exteriors d'Israel, Tzipi Livni, es va mostrar pessimista sobre els seus compatriotes agafats com a ostatges.

Per la seva part, Álvaro Rengifo i Alejandro de la Joya, els dos empresaris espanyols que van romandre dos dies tancats en un dels hotels atacats a Bombai van iniciar ahir el seu viatge de retorn en un avió noliejat per Ferrovial gràcies a un "impecable" rescat. Els dos empresaris van destacar la "immensa sort" que han tingut en sortir il·lesos d'"aquest horror de Bombai", fet que els converteix en "uns privilegiats". També ahir, minuts abans de les tres de la tarda va aterrar en la base aèria de Torrejón de Ardoz l'avió de la Força Aèria Espanyola amb 56 espanyols evacuats. Segons la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, els espanyols que encara estan a Bombai tornaran en l'avió noliejat per la presidència francesa de la UE en el qual tornaran els 17 membres del Parlament europeu.

"Cal agrair a les autoritats índies la seva actuació, perquè és un hotel molt complicat, amb molts racons, hi havia molts terroristes i han hagut d'anar habitació per habitació, i són gairebé 500", va explicar per la seva part Rengifo, visiblement nerviós després del seu alliberament, que va qualificar l'operació d'"impecable".

L'empresari va assegurar que tant ell com el seu company es troben perfectament, encara que molt cansats perquè "han estat moltes hores" les que han passat tancats en la seva habitació només menjant cacauets.

Matrimoni català

Els que encara romandran a la ciutat índia seran el matrimoni català que va resultar ferit, l'estat de salut dels quals no recomana embarcar-se en un viatge tan llarg, malgrat que tots dos estan fora de perill. La filla dels ferits en els atacs, María Rosa Beaus, va explicar els detalls de l'experiència que han viscut els seus pares i va assegurar que "han salvat la vida perquè estaven en el rebedor, ja que si arriben a estar en el passadís haguessin mort".