Quatre alcaldes, cinc exalcaldes, una exalcaldessa i actual diputada autonòmica i dos regidors (un d'ells en actiu), tots del PP, a més de dos funcionaris, s'asseuran a partir de demà en el banc dels acusats del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJB) per declarar en un macrojudici inèdit fins a la data a Mallorca per la quantitat d'alts càrrecs municipals d'un mateix partit imputats en la causa judicial per un presumpte delicte de falsedat documental.

La vista oral intentarà aclarir un presumpte entramat de corrupció per legalitzar com a seu social d'una agrupació hípica una casa en sòl rústic, propietat de l'exalcalde de ses Salines, Sebastià Vidal. Aquest va aconseguir el 2004 que una desena d'homòlegs i regidors del seu mateix partit signessin certificats que intentaven demostrar que l'agrupació cavallista de ses Salines havia actuat en els seus respectius municipis, abans fins i tot de la seva creació formal. L'objectiu era convèncer el Consell de Mallorca que les construccions il·legals de Vidal serien destinades com a seu del club hípic i aconseguir així l'interès general que legalitzés el que en realitat era un habitatge de l'alcalde, tal com va constatar la institució insular a mitjan 2006, quan el cas ja havia adquirit la condició d'escàndol.

El macrojudici que s'inicia demà i es prolongarà, com a màxim, fins a dijous, ha aixecat una expectació mediàtica molt important, comparable a altres judicis històrics en la comunitat, com els casos Túnel de Sóller o el més recent cas Voramar.

El cas Cavallistes es diferencia

de la resta de procediments judicials amb protagonistes polítics pel nombre d'ajuntaments implicats, un total d'onze. Una cinquena part dels municipis de Mallorca veurà durant aquesta setmana com les persones que han estat (i encara són, en alguns casos) els seus màxims representants municipals responen davant la Justícia per les presumptes irregularitats comeses. El que en un principi semblava un problema urbanístic exclusiu de l'exalcalde de ses Salines va acabar esquitxant deu ajuntaments mallorquins més en un escàndol sense precedents.