L'Exèrcit indi va acabar ahir amb l'ultim reducte de terroristes i va posar fi a gairebé tres dies de crisi que, segons les últimes dades oficials, han deixat 183 morts i centenars de ferits a Bombai, cor financer de l'Índia. El Govern indi va informar que entre els morts en la sèrie coordinada d'atacs terroristes hi ha 22 estrangers i 20 membres de les forces de seguretat, dos dels quals comandos d'elit. No obstant això, les autoritats municipals de Bombai van elevar fins a 195 la xifra de víctimes mortals, entre elles 23 estrangers, tot i que va advertir que aquesta part és provisional, segons l'agència índia PTI.

Els últims trets i explosions van tenir lloc ahir en el luxós hotel Taj, enfront del mar Aràbic i l'emblemàtica Porta de l'Índia, on els comandos d'elit indis van donar mort a tres terroristes, van registrar les més de 300 habitacions del complex durant tot el dia i van detonar armament i granades que havien estat trobats a l'interior de l'establiment hoteler.

No gaire lluny del Taj es troba un altre dels deu punts atacats, l'hotel Oberoi, d'on ahir, divendres, van sortir amb vida dos empresaris espanyols, Álvaro Rengifo i Alejandro de la Joya, que van quedar atrapats en les seves habitacions.

Encara que els dos hotels presenten seriosos desperfectes (en especial l'ala aquest del Taj, la reconstrucció del qual costarà uns 100 milions de dòlars, segons els experts), l'escenari més devastat és el centre religiós jueu Nariman House, on van morir almenys cinc persones, entre elles un rabí i la seva dona, que van ser presos com a ostatges.

"Era gent molt religiosa, molt bona gent, mai han molestat a ningú", va dir en al·lusió al matrimoni jueu assassinat un arquitecte que treballa per al Ministeri indi de Defensa, Deepak S. Pardeshi. L'arquitecte viu a la tercera planta d'un humil i malparat edifici enfront del centre jueu, al voltant del qual s'amunteguen vidres trencats i runa. "La filla (de la parella jueva) i la serventa van sortir fora immediatament" després de l'atac dels comandos terroristes, va assenyalar Pardeshi.

Segons els agents que vigilaven ahir la zona, el mur enderrocat al costat d'una gasolinera pròxima al recinte mostra que els terroristes volien causar encara més víctimes amb una explosió les conseqüències de la qual haurien estat molt greus, en cas d'haver-se produït.

L'antiga estació ferroviària de Victòria, on almenys dos terroristes van penetrar per matar civils i policies, presenta un aspecte normal, encara que a terra fins i tot poden veure's les marques de les explosions de diverses granades.

"A l'Índia no hi ha cap problema entre hindús i musulmans. Els problemes vénen del Pakistan, ha estat gent del Pakistan", va assegurar Abdul·là Mahmud, gerent d'un petit hotel a pocs metres del Taj i molt pròxim al bar Leopold, també atacat pels terroristes.