Una pàgina web espanyola, perseguida

Un dels llocs d'Internet més prohibits en el món àrab va néixer i s'edita a Espanya

 
Enviar
Imprimir
Aumentar el texto
Reducir el texto
La pàgina web www.3almani.org ha rebut freqüents atacs de "hackers", però ha aconseguit continuar operativa.
 diari de girona

Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, Tunísia, Bahrain i Síria han prohibit l'accés al web "www.3almani.org", que intenta promoure el laïcisme, els principis democràtics i el desenvolupament de la societat civil. El domini va ser creat a Espanya el mes de març de l'any 2007 i rep més de 2.000 visites diàries. La pàgina ha rebut continus sabotatges i atacs de "hackers", però pocs mesos després de crear-se es va reforçar la seguretat per continuar viva

Una de les pàgines web més prohibides en el món àrab és un lloc que va néixer i s'edita a Espanya, que intenta promoure el laïcisme, els principis democràtics i el desenvolupament de la societat civil, segons una xarxa d'ONG àrabs amb seu al Caire.
El domini www.3almani.org, que en àrab significa laic, va néixer a Espanya el mes de març del 2007 "amb la intenció de mostrar que el laïcisme no és sinònim d'ateisme, idea molt estesa en el món islàmic, sinó la base d'una democràcia en la qual tots els ciutadans són iguals davant la llei siguin de la religió que siguin". Així ho va assenyalar un dels creadors de la pàgina d'internet, que va demanar ser identificat com Nayi Nasr.
La pàgina, la insígnia de la qual és un far que il·lumina en la foscor un mar esvalotat i que té el nom complet de "La xarxa dels àrabs laics", ofereix articles escrits per àrabs de tot el món sobre religió, política, filosofia, art o literatura.
No obstant això, com va assegurar el director executiu de la Xarxa Àrab per a la Informació sobre els Drets Humans (RAIDH), Yamal Aid, "el que té d'estrany tot això" i a diferència del que molts puguin pensar, és que "les pàgines web laiques, liberals o que donen suport a la democratització tenen molts més problemes als països àrabs que les pàgines religioses o radicals".
Això és així, segons Aid i Nasr, perquè aquests països, al capdavant dels quals situen el laic Tunísia i l'ultraconservador Aràbia Saudita, no suporten la crítica política i són al·lèrgics a les reformes democràtiques o a l'imperi de la llei.
El director de RAIDH denuncia que les pàgines religioses, encara que mantinguin postures molt radicals, no són prohibides fins que no queda clarament demostrat que defensen el recurs a la violència. Això es deu al fet que, per una banda, solen mantenir-se al marge de la política i, per una altra, utilitzen un discurs religiós recolzat en textos sagrats contra el qual les autoritats prefereixen no intervenir.
3almani, que segons els seus creadors rep unes 2.000 visites diàries, principalment de l'Aràbia Saudita, Egipte, Kuwait, Líban, Jordània i Bahrain, va denunciar fa unes quantes setmanes a RAIDH que la seva pàgina havia estat censurada en dos països.
No obstant això, afegeix el director de RAIDH, "després de parlar amb els voluntaris de la nostra organització, hem comprovat que no estava censurada només en dos països, sinó que està prohibida en cinc, Aràbia Saudita, Emirats, Tunísia, Bahrain i Síria, amb el que s'ha convertit en la pàgina més censurada que existeix en el món àrab".
Nasr, que resideix a Espanya, confessa que no només han de viure amb aquesta censura, sinó també amb els atacs de hackers islàmics que, amb el nom de Mujahidins de l'Islam a Internet contra el laïcisme, van bloquejar la pàgina poc després del seu naixement i la van omplir d'acusacions d'impietat, amenaces i crides a la conversió.
Després d'aquesta experiència, que va provocar el desànim i fins i tot l'abandonament d'algun dels creadors, que s'havien conegut en diferents fòrums d'Internet, la pàgina va ressorgir el maig de 2007 amb un sistema de seguretat més sòlid.
Des d'aleshores segueixen fidels a la idea que va fer que el projecte es desenvolupés i han rebut col·laboracions de 400 escriptors, autors o activistes polítics àrabs, així com d'organitzacions que, com ells, defensen el laïcisme.

Taules rodones
En diferents habitacions de la pàgina web, els membres que es registren celebren taules rodones i xats entre ells i amb els convidats per discutir i promoure un diàleg sense censures impensable en molts dels seus països d'origen.
Encara que fins ara la pàgina ha resistit als atacs dels que són més fanàtics i radicals, www.3almani.org comença a patir davant l'implacable bisturí d'acer d'alguns estats àrabs.

COMPARTIR
 
  HEMEROTECA
  Conegui'ns:  CONTACTI |  CONEGUI'NS |  LOCALITZACIÓ     PUBLICITAT:  TARIFES  
diaridegirona.cat és un producte d'Editorial Prensa Ibérica
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat autorització expressa de diaridegirona.cat. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual.
Adaptat a la Llei de
Protecció de Dades per
 


  Avís legal
  
  
Altres mitjans del grup Editorial Prensa Ibérica
Diario de Ibiza  | Diario de Mallorca  | Empordà  | Faro de Vigo  | Información  | La Opinión A Coruña  |  La Opinión de Granada  |  La Opinión de Málaga  | La Opinión de Murcia  | La Opinión de Tenerife  | La Opinión de Zamora  | La Provincia  |  La Nueva España  | Levante-EMV  | El Boletín  | Mallorca Zeitung  | Regió 7  | Superdeporte  | The Adelaide Review  | 97.7 La Radio  | Blog Mis-Recetas