La guerra a la República Democràtica del Congo (RDC) entre 1998-2004 va causar 183.000 morts i no els quatre milions que s'afirmen habitualment, segons un estudi de dos demògrafs belgues experts en aquest país, informava ahir el diari La Libre Belgique. Els experts, André Lambert i Louis Lohlé-Tart, són dos dels tres demògrafs als quals va recórrer la Comissió Europea per supervisar els procediments de registre de votants a les eleccions legislatives i presidencials en la RDC el 2005 i 2006. Aquestes xifres, juntament amb l'últim cens (1984) i amb l'evolució de l'esperança de vida al país des de 1956 els van permetre realitzar una avaluació científicament fonamentada de les víctimes.

En realitat en aquests sis anys es van produir diverses guerres al Congo, ja que va haver-hi dos aixecaments rebels contra el Govern de Laurent Kabila, amb el suport dels exèrcits de Rwanda i Uganda. La xifra de quatre milions va ser avançada inicialment per International Rescue Committee, una ONG nord-americana, però per calcular les víctimes indirectes del conflicte, i posteriorment (i convertida en nombre de víctimes mortals) va ser esgrimida per les noves autoritats congoleses per motius de propaganda, assenyalen Lambert i Lohlé-Tart.

L'estudi assenyala que en la RDC va haver-hi un total de 7,7 milions de morts entre 1998 i 2004, però que els conflictes armats van causar únicament una xifra aproximada de 183.000 víctimes mortals. Si no es comptabilitzen els quatre milions de morts causats per la guerra, significaria que l'esperança mitjana de vida del país hauria arribat als 60 anys.