El lehendakari, Juan José Ibarretxe, va convocar ahir les eleccions autonòmiques d'Euskadi per a l'1 de març, el mateix dia en què Galícia celebrarà els seus comicis, encara que el cap de l'Executiu autonòmic basc va assenyalar que "cadascú té la llibertat de convocar eleccions quan ho cregui oportú". Una opinió diferent té el PSE, que va criticar "la falta de respecte" del lehendakari, encara que va afirmar estar "preparat" per als comicis. Per la seva banda, el PP confia que les eleccions serveixin perquè "entrin aires nous a Ajuria Enea".

"Una vegada realitzats i aprovats els Pressupostos per a 2009 i adoptades les mesures econòmiques, necessitem donar respostes àgils des de la política al moment que vivim", va assegurar Ibarretxe, després d'una reunió extraordinària del Consell de Govern per tractar aquest assumpte. "És bo respondre amb agilitat i celebrar les eleccions sense pèrdua de temps el primer diumenge del mes de març", va afegir el lehendakari, que el 5 de gener vinent signarà el decret de convocatòria i dissolució del Parlament basc.

Ibarretxe va mostrar el seu "agraïment especial" a les tres formacions del tripartit (PNB, EA i EB). "He sentit molt de prop l'afecte i el suport que m'han dispensat en aquests últims quatre anys i no és poc en aquesta vida tenir l'ànim i l'afecte de les persones i dels partits polítics amb els quals estàs treballant", va assenyalar, descartant fer "plantejaments de futur" respecte a un nou tripartit. La campanya electoral basca es desenvoluparà entre el 13 i el 27 de febrer, després d'haver-se proclamat les candidatures el 2 d'aquell mateix mes.

"Complir un compromís"

El lehendakari va destacar que convocar comicis l'1 de març suposa "complir un compromís" que va traslladar "durant tot l'any 2008": "Que ningú es posi nerviós, que les eleccions se celebraran al març". "Ningú amb ocasió d'aquesta convocatòria pot deduir que hagi resultat una sorpresa, sinó més aviat el que es fa és complir un compromís", va explicar Ibarretxe, que va destacar que ningú "aturarà aquest país".

Després de conèixer-se la convocatòria d'eleccions, el vicesecretari general del PSOE, José Blanco, va assenyalar que "el PNB i el seu lehendakari estan desesperats i, per tant, han renunciat al que és un senyal d'identitat, que és la singularitat de les seves pròpies eleccions, per fer-les el mateix dia que les eleccions gallegues". Pel dirigent socialista, la data de les eleccions és una "estratègia del lehendakari" perquè coincideixi també amb el seu judici, que començarà el 8 de gener.

Per part seva, el responsable de Comunicació del PP, Esteban González Pons, va assegurar que la coincidència de data de les eleccions a Galícia i al País Basc afavoreix el seu partit, perquè practica "el mateix discurs" en ambdues comunitats autònomes, quelcom que, segons el seu parer, no fa el PSOE.