comença l'ofensivaSoldats israelians avancen per la frontera de Gaza ahir a la nit en l'ofensiva contra la infraestructura de HamasUn soldat israelià avança prop de la frontera amb Gaza Bombers palestins treballen per apagar un incendi de Hamas

L'Exèrcit israelià va iniciar ahir a la nit una invasió a Gaza i va mobilitzar tropes de la reserva per donar suport a l'operació, segons va confirmar un portaveu militar: "L'Exèrcit ha iniciat la segona fase de l'operació "Plom Dur" i les tropes estan ara mateix maniobrant dins de la franja de Gaza".

En aquest sentit, el militar va precisar que el Comitè de Defensa del Parlament israelià va autoritzar la mobilització de reservistes que havien estat cridats a files per donar suport a la incursió. "L'objectiu de l'operació és destruir la infraestructura de Hamas, prendre control de la zona de llançament de coets i disminuir els llançaments tant com sigui possible", va afegir. D'aquesta manera, el propòsit és "assestar un cop dur a Hamas" i reduir el nombre d'atacs des de la franja contra territori israelià.

La invasió té lloc després que l'Exèrcit d'Israel utilitzés per primera vegada durant la tarda de dissabte el foc d'artilleria des de terra en l'ofensiva que es va iniciar fa vuit dies en la franja i en la qual fins ara només utilitzava força aèria i marítima. Centenars de tancs i vehicles blindats, així com almenys deu mil soldats, encerclaven des de dilluns Gaza a l'espera de l'ordre del comandament d'envair aquest territori palestí, de 40 quilòmetres de llarg per 15 d'ample i on viuen milió i mig de persones. D'acord amb fonts militars israelianes citades per mitjans locals, la incursió serà curta i massiva per complir aviat els objectius i evitar un alt nombre de baixes.

Hamas va advertir

Per primera vegada des que el passat 27 de desembre Israel iniciés la seva ofensiva aèria sobre la Franja de Gaza l'artilleria de l'Exèrcit israelià va obrir avui foc sobre territori palestí, en el que podria suposar el primer moviment d'un atac terrestre que sembla preparar-se des de fa una setmana. Des de Damasc, el líder polític de Hamas en l'exili, Khaled Meshaal, va advertir als soldats hebreus davant aquesta possibilitat: "Si cometeu l'estupidesa de llançar una ofensiva terrestre, un fosc destí us espera". El nombre de víctimes en el vuitè dia d'atacs sobre la Franja de Gaza supera les 450 i els ferits els 2.250. Prop de 10.000 efectius, entre soldats, tancs, artilleria i unitats d'operacions especials formen al costat de la frontera de la Franja de Gaza, mentre esperaven una ordre per passar a l'ofensiva terrestre. L'atac ha estat l'avantsala del que es preveu una potent invasió terrestre amb l'objectiu de "aplanar" el camí a les tropes del Tsahal.

El 2008 deia adéu a Gaza amb una ofensiva d'Israel on es van destruir les oficines del cap del Govern de Hamas, Ismail Haniye, i Israel rebutja formalment una proposta francesa de declarar una "treva humanitària" de 48 hores a Gaza. La proposta va ser rebutjada també per Hamas. L'1 de gener es reinicien els bombardejos sobre el camp de refugiats de Yabalia, que acaben amb la vida de Nizar Ratllen, un dels principals líders de Hamas.

Mentrestant la ministra d'Exteriors israeliana, Tzipi Livni, es va reunir a París amb Nicolas Sarkozy i li va comunicar que els bombardejos seguirien fins que cessin els atacs de Hamas.

El 2 de gener continuen els bombardejos i Israel permet l'evacuació d'estrangers pel pas d'Erez. I ahir, després de bombardejar al llarg del dia i matar un destacat dirigent de Hamàs i usar per primera vegada foc d'artilleria, carros de combat israelians amb el suport de foc d'helicòpters van començar la incursió terrestre a Gaza.