Els vuit regidors del PNB a la localitat guipuscoana d'Azpeitia, juntament amb l'edil Mikel Ibarzabal, que en les anteriors eleccions va concórrer com a independent en les llistes d'EA i no està afiliat a aquesta formació, van registrar ahir la moció de censura contra l'alcalde d'ANB, Iñaki Errazkin, que es debatrà en ple el 17 de gener vinent. Per la seva banda, el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va reclamar a aquestes dues formacions "coherència" i que es "posin d'acord" per "fer fora l'alcaldessa" de Mondragón, Inocencia Galparsoro, que no va condemnar l'assassinat d' Isaías Carrasco.

Abans de l'assassinat de l'empresari Ignacio Uría, el passat 3 de desembre, l'equip de govern d'Azpeitia estava format per sis edils d'ANB, dos d'EA i un d'Aralar. El mateix dia de l'atemptat, EA va decidir abandonar el govern municipal després que el partit abertzale es negués a condemnar-lo i Aralar va prendre la mateixa decisió l'endemà, fet pel qual ANB es va quedar en un govern en minoria amb sis edils davant dels onze de l'oposició. Ahir, la rúbrica d'Ibarzabal, al costat de les dels vuit regidors del PNB va permetre la presentació de la moció de censura.

El president del PNB a Guipúscoa, Joseba Egibar, va explicar que Ibarzabal va concórrer com a independent en les llistes d'EA i no està afiliat a aquesta formació, al mateix temps que va detallar que la moció es votarà en un ple extraordinari el 17 de gener. Egibar va recordar, a més, que el PNB va obtenir major representació a la localitat, però que el pacte entre ANB, EA i Aralar estava "incomplint" l'acord per respectar la força més votada en cada localitat i els va apartar del govern municipal. "Vam ser desplaçats incomplint el pacte", va afegir.

Paral·lelament, el portaveu d'EA, Mikel Irujo, va indicar que ETA "haurà d'assumir no només la responsabilitat de l'atemptat que va causar la mort d'Uría, sinó també la d'haver engegat a rodar la feina desenvolupada en clau abertzale i progressista per EA i ANB en el govern municipal d'Azpeitia".

La resposta abertzale

Per la seva banda, els alcaldes d'Elorrio i Urretxo, els militants d'ANB, Niko Moreno i Iñaki Zabala, respectivament, van advertir que l'"aïllament i la criminalització" de l'esquerra abertzale que persegueix la moció de censura registrada per PNB i EA contra l'alcalde d'Azpeitia "allunyen aquest poble de la solució definitiva del conflicte", al mateix temps que van fer una crida a manifestar-se dissabte a la localitat guipuscoana.

En una roda de premsa a Sant Sebastià, en la qual van estar acompanyats per una desena d'alcaldes de l'esquerra abertzale, Zabala i Moreno van destacar "l'actitud sincera i de respecte a la ciutadania dels regidors abertzales", denunciant la finalitat de "criminalitzar" aquest col·lectiu.