En el desè dia d'enfrontaments entre l'Exèrcit israelià i Hamas a la Franja de Gaza, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va condemnar tant les "conductes irresponsables i provocadores" de la milícia palestina en la ruptura de la treva com la "reacció absolutament desproporcionada" d'Israel amb l'ofensiva "Aquest no serà el camí que porti a la pau i a la seguretat del seu poble", va advertir al Govern hebreu el cap de l'Executiu, que va anunciar que traslladarà al president de l'Autoritat Nacional Palestina, Abu-Mazen, que visitarà Madrid "en els propers dies", la disposició d'Espanya a participar en la supervisió d'un alto el foc a la Franja de Gaza. Des de l'ambaixada d'Israel a Madrid, es va contestar a les declaracions del cap de l'Executiu rebutjant que els atacs siguin "desproporcionats".

Zapatero va llegir una declaració institucional al Palau de la Moncloa en la qual va reiterar l'"enèrgic rebuig" del Govern espanyol tant respecte a la "conducta irresponsable i provocadora" de Hamas com la "reacció absolutament desproporcionada i contrària al dret internacional comunitari" del Govern de Tel Aviv. "Unes i altres conductes només aconseguiran portar la regió i els pobles que l'habiten a la desesperança i la frustració", va assegurar el president del Govern.

"Cal obrir un espai urgent per a la política i la diplomàcia, per a la raó i el respecte a una legalitat que la comunitat internacional ha d'aconseguir imposar amb la mateixa contundència a totes les parts", va explicar el cap de l'Executiu, que va recordar que des del passat 27 de desembre, quan es va iniciar l'ofensiva israeliana sobre la Franja de Gaza, han mort més de 500 persones i hi ha milers de ferits, "molts d'ells entre la població civil palestina" i que també "israelians han mort sota el foc dels míssils" de Hamas.

El portaveu de l'Ambaixada israeliana, Edwin Yabo, va apreciar l'"autèntica preocupació" del cap de l'Executiu per la crisi al Pròxim Orient, si bé no va compartir la visió del president respecte que la resposta d'Israel als atacs del moviment islamista estigui sent "desproporcionada", tot destacant que la crisi "té el seu origen en l'agressivitat de Hamas".

Compareixença de Moratinos

Per altra banda, el ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, ha sol·licitat una compareixença al Congrés per informar sobre l'evolució de la crisi. El cap de la Diplomàcia ha demanat una sessió extraordinària de la Comissió d'Afers Estrangers.