Avui arrenca davant el Tribunal de Justícia del País Basc (TSJPB) un dels judicis més esperats de l'any, el procés que per primera vegada seurà un lehendakari a la banqueta dels acusats. A més de Juan José Ibarretxe, en aquest judici també estan acusats els dirigents del PSE Patxi López i Rodolfo Ares i cinc membres de la il·legalitzada Batasuna, entre ells Arnaldo Otegi, per les reunions que van mantenir durant l'última treva d'ETA. Un judici que, segons el líder del PNB, Iñigo Urkullu, suposarà una "humiliació" per a "bona part" de la societat basca, que veurà com es jutja un "lehendakari democràtic" per "fer el que havia de fer". Per la seva banda, el líder del PSE va mostrar la seva confiança que el procés quedi "en res" i va afirmar que no es penedeix de la seva reunió amb Batasuna. En aquest sentit, López va assegurar que si es donessin les mateixes condicions "tornaria a fer-ho", ja que avançar cap a la pau és la seva "obligació".

En la vigília del judici contra Ibarretxe, l'Executiva del PNB, amb Urkullu al capdavant, va comparèixer davant els mitjans de comunicació per donar lectura a una declaració en la qual el partit nacionalista qualifica la vista oral de "greu disbarat" que "mai s'hauria d'haver celebrat". I és que, va assenyalar Urkullu, qui s'asseu en el banc dels acusats no és Ibarretxe, sinó "el diàleg polític" i, per tant, al costat del lehendakari "i amb ell, fosos en una sola persona, s'asseurà a la banqueta tot el cos social del PNB".

Els altres dos socis del tripartit, EA i EB, també donaran suport al lehendakari en el judici davant el TSJPB i van fer pinya entorn d'Ibarretxe carregant durament contra aquest "circ judicial". A través d'un comunicat, EA va denunciar que aquest "intolerable" judici demostra que part de la Justícia espanyola aplica la llei des de la "ideologia ultra". El portaveu d'EB, Mikel Arana, va expressar la seva confiança que aquest "disbarat jurídic" acabi com més aviat millor i es tanqui sense "repercussió".

López va assegurar que "no hi haurà cap tribunal que pugui dir que la política no ha de ser útil en el camí de la pau", tot afegint que "en aquestes mateixes condicions, en aquell temps, tornaria a fer-ho" perquè era la seva "obligació".

Otegi aposta pel diàleg

Finalment, l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi va anunciar que aprofitarà el judici per reivindicar el diàleg i la negociació "com a instruments per solucionar el conflicte". Un procés en el qual l'exdirigent de la formació il·legalitzada serà el primer a declarar i que va qualificar d'"esperpèntic" i "farsa", ja que amb ell només es busca "transmetre que dialogar, parlar i buscar solucions és perseguible a l'Estat espanyol".