L'alternativa real per acabar amb 30 anys de governs nacionalistes a Euskadi passa, necessàriament, per un PP fort "amb més vots i diputats". Així ho va advertir ahir el líder dels populars, Mariano Rajoy, que també va assenyalar que les eleccions del proper 1 de març suposaran també l'oportunitat històrica de celebrar uns comicis a Euskadi sense ETA "per primera vegada des de 1980".

Rajoy va assegurar que tindrà un "paper molt destacat" tant en la precampanya de les eleccions basques com en la de les gallegues i va anunciar que aquest dissabte obrirà la precampanya en la seva terra amb un "gran acte" a Lugo i que el 31 de gener viatjarà a Vitòria per participar en un míting. El president del PP es va fixar dos objectius: que ETA no tingui representació al parlament de Vitòria i que l'"alternativa" sigui una realitat al País Basc després de 30 anys de governs nacionalistes. I per aconseguir aquest segon objectiu, és imprescindible que el PP "tingui un major nombre de vots i de diputats", ja que, va destacar, fins ara a Euskadi sempre han governat "els mateixos", el PNB i el PSE-EE amb diferents fórmules: bé junts, o bé els nacionalistes amb altres partits, però amb el PSOE donant-los suport.

Per al president del PNB, Iñigo Urkullu, aquestes eleccions seran les de l'"estratègia d'Estat" articulada per socialistes i populars per intentat fer fora els nacionalistes del poder. Un fet que, va denunciar, facilitaran "eines" com la Llei de Partits, que impedirà la presència de Batasuna al Parlament basc, "alterant" així la representació de la societat basca.