Agents de la policia francesa van detenir ahir a la localitat bascofrancesa de Ciboure, prop de la frontera espanyola, José Javier Irastorza González, àlies Barojo. El presumpte etarra està acusat de col·laborar en els anys 90 amb el comando Donosti de Valentín Lasarte, els membres del qual va allotjar al seu pis d'Ordizia l'estiu de 1995 després que cometessin un atemptat, i fins i tot els va ajudar a travessar la frontera amb França.

Van ser els agents de la Brigada de Recerca i Intervenció de Baiona els que van donar execució a l'euroordre dictada contra Barojo per l'Audiència Nacional com a col·laborador del comando Donosti. L'arrest va tenir lloc a la localitat francesa de Ciboure, prop de la frontera espanyola, on actualment vivia de manera legal.

Ajuda al comando Donosti

José Javier Irastorza González havia col·laborat en els anys 90 amb el comando Donosti, al qual va allotjar al seu pis situat a l'entrada d'Ordizia després d'un atemptat perpetrat a Arnedo l'estiu de 1995. En el seu habitatge es van allotjar durant diversos dies Valentín Lasarte, Francisco Javier García Gaztelu i Juan Ramón Carasatorre, fins que van contactar amb la direcció de la banda, que, amb l'ajuda del propi Barojo, es va encarregar de passar-los a França durant el mes de setembre. En territori francès van ser rebuts per l'aleshores cap dels comandos il·legals, Juan José Aguirre Lete, que va ser detingut a França el 26 de novembre de 1996.

Nascut el 1958 a la localitat guipuscoana de Beasain, Barojo va ser detingut per primera vegada el febrer de 1986 a Ordizia. Agents de la Guàrdia Civil el van arrestar quan col·locava pancartes en record d'etarres morts com a propaganda il·legal i amb denúncies calumnioses contra les Forces de Seguretat de l'Estat.

L'any 1995 es va incorporar a l'aparell de suport del comando Donosti i el 1996 va fugir a França després de la desarticulació d'aquest complex etarra, al qual s'atribueix diversos atemptats.