Una intensa nevada caiguda sobre la Comunitat de Madrid durant bona part del dia d'ahir va provocar el caos, amb retencions i talls a les carreteres, i va crear situacions que no es recordaven a la ciutat des d'almenys fa tres anys. La tempesta de neu va afectar especialment l'Aeroport de Barajas, que va tancar durant cinc hores, mentre que desenes de vols amb destí a Madrid van haver de ser desviats. Però la capital no va ser l'única ciutat afectada per aquest temporal de gel i neu, que va generar diversos problemes en els transports i va provocar que més de 5.000 nens de tot el país haguessin de quedar-se a casa en no poder anar al col·legi.

Milers de persones van quedar atrapades a les carreteres dels voltants de la capital d'Espanya. Aquells que viuen als pobles propers i que ahir havien d'anar a treballar al matí al centre de Madrid ho van tenir difícil per poder circular, com a conseqüènciade la forta nevada que es va registrar des de dos quarts de sis de la matinada. En concret, es van calcular retencions que van afectar 400 quilòmetres de la xarxa de carreteres propera a Madrid, sis de les quals van haver de ser tallades a la circulació durant part del dia.

Centenars d'afectats

També l'aeroport va patir les conseqüències de l'onada de fred i el trànsit aeri es va tancar completament cap a les dotze del matí, es van cancel·lar durant cinc hores tots els vols programats, que van afectar centenars de persones. Mentrestant, almenys 26 vols amb destí a l'aeroport de Madrid van ser desviats a altres aeròdroms. Aquest tancament de Barajas no va agradar a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, que va assenyalar que un punt estratègic per a la regió "no es pot veure col·lapsat" per una nevada "de centímetre i mig". Precisament, Aguirre era ahir al matí a l'aeroport madrileny per agafar un avió amb destí a València, viatge que finalment va cancel·lar.

El conseller de Presidència, Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid, Francisco Granados, va acusar el ministeri de Foment d'"imprevisió i falta de mitjans" a l'hora d'afrontar el temporal. El conseller va assenyalar que les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) no van alertar d'una situació com la viscuda ahir, i que hi va haver un canvi "molt radical" entre les previsions de dijous a la nit i la situació d'ahir al matí. No obstant això, des de l'Agència van assenyalar que feia dies que avisaven de l'arribada d'un temporal de fred polar. El PP va demanar la compareixença de la ministra Magdalena Álvarez al Congrés.

Per la seva part, Álvarez va assegurar que la situació de caos viscuda a Madrid es va produir com a conseqüència d'"una cadena d'errades".