Diuen que al mal temps cal posar-li bona cara. Però si a les inclemències meteorològiques els acompanyen hores d'espera i incertesa en un aeroport, l'única cara possible és la d'indignació i empipament. Així és com van reaccionar nombrosos passatgers a l'aeroport de Barajas durant tot el dia d'ahir, en el qual van haver d'esperar nous vols que els portessin al seu destí després de les nombroses cancel·lacions a conseqüència de la neu. A més, diversos vols van veure com els seus passatgers s'amotinaven i es negaven a baixar de l'avió davant hores i hores de retards i cancel·lacions. Segons AENA, més de les meitat dels vols previstos per al dia van ser cancel·lats i el nombre d'afectats ascendia a 45.000.

Deu províncies es troben en alerta taronja (risc important) davant la previsió que es produeixin fortes nevades o que els termòmetres si situïn per sota dels deu graus sota zero, va informar l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), que manté el nivell "groc" per quinze províncies més.

L'aeroport va mantenir durant quasi tot el dia dues pistes obertes per operar els gairebé 1.000 vols que es van produir al llarg del dia, encara que va obrir una tercera al vespre. No obstant això, els retards van ser abundants i extraordinàriament llargs, fet que va provocar situacions realment cridaneres. A més, les cancel·lacions produïdes a conseqüència de la nevada de divendres van deixar una reguera caòtic difícil de tallar i van continuar també ahir. Madrid-Barajas comptava ahir amb operar 985 vols programats. No obstant això, al vespre ja havien estat cancel·lats un total de 571 vols, segons va explicar el director d'aeroports espanyols, Javier Marín. A més, un gran número dels quals sí van aconseguir sortir ho van fer amb importants retards. En total, AENA va estimar que 45.000 passatgers es van veure afectats per la situació.

L'aeroport de Barajas va veure com els seus passadissos s'omplien de passatgers que esperaven que sortís el seu vol o recuperar els seus equipatges.

Els ànims estaven caldejats als passadissos de l'aeroport però també a dins dels avions. Alguns vols que van patir retards de diverses hores van veure com els passatgers s'amotinaven, negant-se a baixar de l'aparell fins que no els donessin garanties. Els passatgers d'un vol d'Iberia amb destinació a Montevideo des de l'aeroport de Barajas es van amotinar dins de l'aparell després que l'avió acumulés un retard d'unes quinze hores.

El vol ja havia estat endarrerit una vegada, encara que moltes hores després els passatgers van ser cridats novament a embarcar. No obstant això, una vegada que ja havien ocupat els seus seients i després de gairebé dues hores d'espera, el comandant de l'aeronau va anunciar el desallotjament de l'aparell, a la qual cosa es van negar al voltant de 120 persones que componien el passatge. Aquest motí es va produir després que els passatgers d'un altre vol d'Iberia, en aquest cas amb destinació a Buenos Aires, s'amotinessin també dins de l'avió després que el vol patís un retard de més de 24 hores i la companyia volgués desallotjar-los de l'aeronau també per segona vegada. En aquest cas, segons van relatar passatgers, el comandant del vol va argumentar que no podia prendre el vol perquè necessitava descansar durant un període de deu hores i mitja. No obstant això, els passatgers van decidir no abandonar l'aeronau fins a ser rebuts per personal d'Iberia, fet que va provocar la presència de la ?Guàrdia Civil a l'avió per intentar calmar els ànims del passatge.

D'altra banda, el vol d'Iberia 6651, amb destinació a Lima, que tenia programada la seva sortida a les 12.45 hores de divendres es va endarrerir de manera indefinida perquè els pilots no van aparèixer, fet que també va portar als membres de la Guàrdia Civil a desallotjar l'avió. En el cas d'Iberia, els problemes per les nevades es van sumar a la suposada vaga de zel que mantenen els pilots des del mes de desembre passat i que està ocasionant retards i cancel·lacions en molts dels seus vols.

Crítiques de Rajoy

El president del PP, Mariano Rajoy, va demanar des de Lugo -on va participar en l'obertura de la precampanya gallega- la dimissió de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, a qui va acusar de ser una "especialista" a incrementar els problemes dels ciutadans, i va ?demanar que comparegui al Congrés.