Aviació Civil obrirà avui un expedient informatiu a Iberia "per conèixer quin ha estat el nivell de compliment de les seves obligacions amb els passatgers", segons va anunciar ahir la ministra de Foment, Magdalena Álvarez.

La ministra va afirmar en roda de premsa que el Ministeri de Foment havia tingut coneixement "d'alguns incidents", que va qualificar d'"inadmissibles i "increïbles", respecte al comportament de l'aerolínia amb els passatgers en vols que fins i tot estaven embarcats. "Això ho investigarem i si hem de portar a terme sancions arribarem fins al fons de la qüestió perquè es respectin els drets dels ciutadans en el fons i en la forma", va declarar Álvarez. La ministra de Foment va explicar que en dos dies s'ha recuperat totalment la normalitat de l'aeroport i, segons les dades que va oferir, els principals problemes que es mantenen en l'actualitat es donen en la T4, on opera Iberia i on es va registrar un retard mitjà de 46 minuts, enfront del retard mitjà de 18 minuts en les altres tres terminals. Álvarez va dir que se sentia "totalment abonada" pel president del Govern i va afirmar que no necessitava que diàriament li manifestés públicament el seu suport. Respecte a la petició de dimissió que va realitzar dissabte el president del PP, Mariano Rajoy, la ministra va indicar que el que havia d'haver dimitit fa temps era ell perquè no havia aconseguit guanyar cap elecció. "Em xoca que ell no tingui capacitat de fer autocrítica ja que havia d'haver dimitit fa molt temps perquè cada vegada que es presenta a unes eleccions les perd", va dir.

Malgrat que des de les onze de la nit d'ahir l'aeroport de Barajas tenia les seves quatre pistes operatives i els seus responsables asseguren que s'avança cap a la "normalitat", les reclamacions de taulell en taulell, les interminables cues i les ahir la lamentable rutina de milers de viatgers que segueixen esperant per sortir de l'aeròdrom madrileny. De fet, i encara que la situació millora "de mica en mica" Iberia va anunciar que la seva previsió per a la jornada d'ahir era de cancel·lar uns 40 vols arran de la situació derivada del tancament de l'aeroport divendres passat i els problemes addicionals amb el gel. I és que, encara que el pitjor sembla haver passat, Protecció Civil mantenia ahir l'alerta per nevades i fred en diverses comunitats: Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Madrid i Múrcia.

Iberia va anunciar que la seva previsió era de cancel·lar uns 40 vols dels 712 desplaçaments programats per al diumenge com a conseqüència de la repercussió de les incidències dels últims dies a Barajas en la programació de les seves rutes. A més, l'aerolínia va lamentar que la suposada vaga de zel que secunda part dels seus pilots "dificulta la normalització" de la situació, malgrat l'"esforç" realitzat per la resta de col·lectius de la companyia després dels problemes climatològics que van portar al tancament de l'aeroport durant cinc hores divendres passat. La majoria de les cancel·lacions previstes es van produir en les tornades a Madrid de vols que dissabte no van poder sortir, de fet dels seus 712 vols, gairebé 600 tenen origen o destí a Madrid-Barajas, el centre d'operacions.

8.000 persones allotjades

Segons l'empresa, els passatgers estaven sent reubicats en altres vols d'Iberia o d'altres companyies, així com en autobusos i en l'AVE. Des de divendres, Iberia va allotjara més de 8.000 persones en hotels, va contractar 25 vols amb altres aerolínies i va reforçar la seva plantilla per contribuir a solucionar els problemes generats pel tancament de l'aeroport madrileny, amb 300 noves contractacions i 2.000 empleats doblant torns. A més, totes les sales Vip van romandre obertes 24 hores per acollir als viatgers afectats i facilitar-los l'espera.

El caos a Barajas aquest cap de setmana podria suposar pèrdues que ronden els 90 milions d'euros, segons el portaveu de la Confederació Espanyola d'organitzacions de Mestresses de Casa, Consumidors i Usuaris, Eugenio Ribón.