El Govern interí d'Hondures va reforçar ahir amb policies i militars la frontera amb Nicaragua, en previsió de l'intent d'entrada del president deposat, Manuel Zelaya, que planeja tornar aquest cap de setmana al país del qual va ser expulsat per un cop d'Estat el passat 28 de juny.

Així, localitats com l'habitualment tranquil·la Las Manos, un dels tres punts fronterers, s'han convertit en focus d'interès nacional. Fins a allà van arribar ahir missions policials i militars que, sobretot, intentaven dispersar els seguidors de Zelaya que van acudir a la crida llançada pel mandatari, que porta dies reclamant el suport del seu poble.

Antonio Cartagena, de 71 anys, va relatar al diari 'El Nuevo Herald' que va viatjar al costat de 40 persones més per esperar el retorn de Zelaya. Va explicar a la premsa que la policia va detenir el seu autobús quan aquest no havia arribat encara a la frontera i al voltant d'una desena de passatgers van aconseguir arribar-hi a peu o gràcies a l'ajuda dels conductors.

"Som aquí per donar-li la benvinguda a un bon home que torna a la seva pàtria", va dir Cartagena, qui també va informar que les forces de seguretat havien detingut diverses persones

El Govern 'de facto' encapçalat per Roberto Micheletti va emetre un comunicat en què va ampliar el toc de queda per a la zona fronterera de les 18.00 hores d'ahir (hora local) a les 06.00 hores d'avui. "Solicitem la comprensió de la població hondurenya i fem una crida a acatar aquesta disposició adoptada amb l'afany de protegir la seguretat de les persones i dels seus béns i garantir l'ordre i la pau social", va destacar la nota.

RUMB A LA FRONTERA

Mentrestant, Zelaya segueix aliè a les advertències del Govern interí i va partir ahir a la tarda des de Managua per tractar per segona vegada de tornar al seu país. El primer i fallit intent va tenir lloc el passat dia 5, quan no va poder aterrar a Tegucigalpa després de ser rebutjat l'avió en què viatjava i que el traslladava des del Salvador.

La caravana de Zelaya, en què també participa el ministre d'Afers Estrangers veneçolà, Nicolás Maduro, té previst arribar als voltants d'Hondures al llarg del cap de setmana. "Serà com el dia dissabte o el dia diumenge que serem a la frontera, perquè anem a poc a poc (...) per arribar amb un fort contingent d'hondurenys que ens acompanyin", va assegurar el president deposat abans de la seva partida.

Un dels membres del Govern que encapçalava Zelaya, Allan Fajardo, va informar de la instal·lació d'un "lloc de comandament" a la ciutat nicaragüenca d'Estelí, a poc més de 100 quilòmetres de Managua. Des d'aquest enclavament, va afegir, la delegació avaluarà el calendari més convenient de tornada.