La ministra de Salut francesa, Roselyne Bachelot-Narquin, sosté un full promocional del Govern amb les recomanacions per ajudar a prevenir la transmissió de la nova grip. La presentació de la campanya va coincidir amb la mort de la desena persona víctima d'aquest virus al país gal.

La Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid va informar de la mort d'una altra persona relacionada amb la grip AH1N1, de la qual no va facilitar més dades -ni tan sols el sexe ni l'hospital en el qual va morir- per desig de la família.

Es tracta de la quarta víctima de grip nova en les darreres 48 hores, després que aquest cap de setmana hagin mort tres persones més a causa de la malaltia. Són una jove de 20 anys que va morir a l'hospital San Cecilio de Granada per complicacions derivades d'aquesta malaltia; una dona de 39 anys (Sevilla) i una altra pacient que va morir a Algesires (Cadis).

Amb aquesta, són tres les morts que s'han produït per grip A a la Comunitat de Madrid. La primera víctima mortal per la pandèmia va ser la de Dalilah M., una dona de 20 anys embarassada de 28 setmanes que va morir a l'hospital Gregorio Marañón, el 29.

Posteriorment es va produir la mort d'un home de 71 anys, afectat en principi per una malaltia broncopulmonar, que va perdre la vida a l'hospital de La Paz a mitjan juliol.

El portaveu adjunt del Partit Popular al Congrés dels Diputats, Alfonso Alonso, va exigir ahir al Ministeri de Sanitat que "assumeixi el lideratge" en la política posada en marxa per fer front a la grip A.

Així mateix, va anunciar que els populars han sol·licitat la "compareixença urgent" de la ministra del ram, Trinidad Jiménez, perquè aclareixi qüestions relacionades amb l'inici del curs escolar i la campanya de vacunació a la tardor.

En roda de premsa, Alonso va argumentar que en les últimes setmanes s'ha incrementat "la inquietud i la preocupació" dels ciutadans en relació amb la grip A perquè, segons la seva opinió, "no s'ha produït una actuació del Ministeri que pogués traslladar una sensació de tranquil·litat, que se sap com s'han de fer les coses" de cara al curs vinent.

Per contra, els ciutadans "escolten missatges contraposats" i comencen a sentir "confusió", perquè "com que l'única cosa que saben és que no passarà el mateix a tots els llocs d'Espanya", ja que les comunitats autònomes "comencen a prendre decisions unilaterals" a causa de la "falta de lideratge del Ministeri".

En aquest sentit, Alonso va al·ludir a la decisió adoptada pel Govern de Navarra sobre iniciar el curs de manera escalonada per prevenir el contagi de l'H1N1 entre els escolars, mentre que altres comunitats autònomes "no saben exactament la previsió de l'inici del curs" i les possibilitats que es pugui endarrerir.

Pel que fa a la campanya de vacunació, va dir que es desconeixen les garanties de subministrament que els responsables del Ministeri tenen establertes amb els fabricants de vacunes, quan podran subministrar-se i quins seran els grups de risc als quals s'administrarà la vacuna.

Per això, el PP sol·licita la compareixença "urgent" de Trinidad Jiménez, perquè expliqui "quines mesures de coordinació s'estan adoptant", "com funcionarà l'arrencada del curs", que aclareixi la campanya de vacunació i "la política de comunicació" que se seguirà en relació amb la pandèmia de grip A.