L'Executiu espanyol endarrerirà un any el pagament dels 1.500 milions d'euros que els ajuntaments deuen a l'Estat i permetrà que destinin 750 dels 5.000 milions d'euros del Pla d'inversió local per al 2010 als seus compromisos en matèria d'educació. Aquest és l'anunci que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va expressar en el discurs davant el Comitè Federal del PSOE, on ha reiterat que el seu Govern disposa d'un "guió" sòlid per superar la crisi, però no ha pronunciat ni una sola vegada la paraula "impostos". Els ajuntaments començaran a pagar el deute d'aquí un any i després els podran tornar "de manera raonable" durant quatre anys.

Zapatero trasllada als ajuntaments el tracte que ja han rebut les CCAA, que no hauran d'afrontar immediatament el pagament dels 6.000 milions que havien cobrat com a avançament a compte d'unes previsions de creixement que després no s'han fet realitat.

El president espanyol respon d'aquesta manera a les peticions que li han arribat reiteradament des de l'àmbit municipal, ofegat per la crisi i l'obligació de respondre a necessitats socials sobre les quals en moltes ocasions no té competències. Cap referència, però, a la principal reivindicació, la reforma del finançament local que ha de fer possible que els municipis disposi d'una font estable d'ingressos. Zapatero va justificar l'ajornament del deute per la situació "de dificultat" que travessen els governs locals.

El Govern espanyol, segons va dir, està disposat a fer "un esforç" i "donar suport als ajuntaments" perquè puguin continuar impulsant les tasques socials i econòmiques que duen a terme. Zapatero va titllar de "difícil" el proper any 2010.

El missatge d'Hereu

Precisament, aquest va ser el missatge que l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va llançar als seus companys de partit. Hereu, que va arribar a la seu madrilenya del PSOE acompanyat del president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, va demanar a la seva formació més recursos per als ajuntaments i que es flexibilitzi el Pla Zapatero que s'ha executat al llarg d'aquest present any.

L'alcalde va recordar que els ajuntaments són agents actius de la lluita contra la crisi. Segons ?Hereu, en aquests moments de ?dificultat, "el municipalisme ha de ?demostrar que està a l'alçada. "Els efectes de la crisi s'expressaran amb tota cruesa el 2010" i "fa ?falta estratègia d'unitat i confiança per afrontar els reptes", va raonar ?Hereu.