El cap de l'Executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va regalar dimarts al president nord-americà, Barack Obama, una guia turística de Catalunya i Barcelona, ciutat per la qual el mandatari sent debilitat i que ja ha visitat alguna vegada. Així ho va explicar Zapatero en una reunió informal amb els periodistes que l'acompanyen en la seva gira, als quals va relatar que també li va regar un facsímil de les capitulacions de Santa Fe (una de les ciutats més antigues dels Estats Units i que celebra aquest any els 400 anys de la seva fundació) i un altre del primer dòlar que va circular després de la Guerra d'Independència, i que era d'origen espanyol. Obama, per part seva, va obsequiar el president del Govern espanyol amb un facsímil del segon discurs d'Abraham Lincoln.

Zapatero va destacar el tracte "molt agradable i proper" del president dels EUA, que és al mateix temps "molt rigorós" quan entra en matèria. Obama va fer broma fins i tot amb el cap de l'Executiu espanyol en comentar-li que era conscient que per a ell era la seva primera visita al Despatx Oval, al qual Zapatero va respondre que era cert que havia esperat molt, però que "valia la pena".

Per part seva, l'Ajuntament de Granada va opinar que el president del Govern "ha sortit de test" en regalar al president nord-americà una guia turística de Catalunya i Barcelona, ja que "la seva funció és la de representar totes les ciutats i comunitats sense distincions", segons van indicar fonts de l'equip de govern, del PP.

Cal recordar que fa només dues setmanes, l'Ajuntament va enviar una carta a Obama per convidar-lo a visitar la ciutat amb motiu del viatge que realitzarà a Espanya el maig de l'any 2010 i va demanar al president de l'Executiu espanyol que mostrés el seu suport a aquest objectiu, fet pel qual el regal de dimarts de Zapatero no ha agradat a l'equip de govern, que es va mostrar "sorprès" en conèixer-ho.efe/ddg damasc