Agents de la Guàrdia Civil van detenir ahir cinc persones en una operació contra militants del grup Falange y Tradición, a les quals s'acusa d'un delicte d'amenaces i danys. Quatre van ser arrestades a les localitats navarreses de Sunbilla, Orkoien i Barañáin i la cinquena a Villanueva de Gallego, a Saragossa. En concret, a Sunbilla va ser detingut José Ignacio I.S., nascut a Biscaia; a Orkoien, Javier L.M., i a Barañáin van ser detinguts David M.E. i Fermín D.T. A Villanueva de Gallego va ser arrestat B.P.I, nascut a Irun. Fonts properes a la investigació van informar que els dos detinguts amb major responsabilitat són els arrestats a Sunbilla i Orkoien.

La Guàrdia Civil va practicar escorcolls en els domicilis de tots els detinguts, inclòs també l'habitatge de B.P.I, a la localitat guipuscoana d'Irun.

El grup Falange y Tradición es va responsabilitzar el passat 22 de setembre, en un comunicat, de l'autoria de més de 25 actes violents comesos a Navarra i el País Basc en els quals van amenaçar persones que es vinculen amb l'independentisme i el comunisme, i en els quals van atacar monuments en record a les víctimes del franquisme, com el del Fort de Sant Cristòfol de Pamplona.

A més, va assumir l'autoria d'actes violents o amenaces des d'octubre de 2008 en localitats navarreses com Aizoáin, Arguedas, Artica, Baztán, Bera, Elizondo, Lesaka, Pamplona, Vidangoz o Tudela. També es van responsabilitzar d'un atac a Santesteban i un altre a Orkoien. La reivindicació incloïa també accions del mateix estil realitzades a Euskadi, en llocs com Getxo, Irun i Oiarzun.

Per part seva, tots els partits polítics navarresos van mostrar la seva satisfacció per la detenció de cinc integrants del grup d'extrema dreta. La presidenta d'UPN i alcaldessa de Pamplona, Yolanda Barcina, va valorar que les Forces i Cossos de Seguretat "actuïn contra persones que no respecten les nostres normes", i va assegurar que li és indiferent "que pertanyin a un partit o a un altre, o que siguin de dretes, d'esquerres o de centre". Des de Nafarroa Bai, ?Patxi Zabaleta va titllar l'actuació policial de "notícia positiva" per tractar-se d'"atemptats i amenaces greus", encara que també va indicar que "s'estava tardant a obtenir resultats".