Els familiars dels tripulants bascos del tonyinaire "Alakrana", segrestat fa 36 dies en aigües de l'Índic, han exigit avui a les "institucions competents" que alliberin "immediatament" als dos pirates somalis detinguts a Espanya perquè del contrari "estan posant en risc la vida dels nostres familiars".

Aquests familiars han comparegut en roda de premsa a Bermeo (Biscaia) un dia després que els pirates somalis que mantenen segrestat al pesquer desembarquessin a tres mariners -dos gallecs i un basc- a terra i amenacessin amb anar matant a la tripulació si en el termini de tres dies no s'alliberava als seus dos compatriotes presos a Espanya.

Durant la seva compareixença han llegit un comunicat en el qual han insistit que la vida dels 36 tripulants del tonyinaire "ha de ser ara prioritària i no qualsevol altre interès".

Argi Galbarriatu, germana del capità del vaixell, Iker Galbarriatu, ha explicat que la ministra de Medi Ambient i Mig Rural i Marino, Elena Espinosa, els "va deixar clar" ahir, durant la reunió que va mantenir amb ells a Bilbao, que l'alliberament dels pirates és difícil perquè no està en mans del Govern sinó de l'Audiència Nacional.

En la roda de premsa també ha intervingut María Àngeles, Jiménez, dona de Gaizka Iturbe, que ha destacat que queden dos dies del termini donat pels pirates i ha exigit al Govern "que es posi a treballar" i als partits polítics "que facin un front comú amb el Govern".

"Quan els nostres marits estiguin a casa que es donin de pals si volen, però ara que no polititzin. Tots a una, com a Fuenteovejuna", ha subratllat, al temps que ha suplicat al Govern que no contempli la possibilitat d'un assalt de l'Exèrcit al vaixell.