Ricardo Blach, el patró de l'Alakrana, el tonyinaire basc segrestat per pirates somalis, va assegurar ahir que els assaltants els han amenaçat de matar-los de tres en tres "si no hi ha moviments d'aquí a tres dies", mentre el Govern va fer una crida a la tranquil·litat i va destacar que sap on són i que es troben bé. Els segrestadors van fer desembarcar del vaixell tres dels 36 tripulants amb l'amenaça de portar-los a Somàlia per lliurar-los als familiars dels pirates detinguts a Espanya, segons van confirmar el Ministeri de Defensa, la Confederació Espanyola de Pesca i familiars de la tripulació.

La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, i la ministra de Defensa, Carme Chacón, van enviar un missatge de "tranquil·litat" a les famílies dels 36 tripulants, que van rebre amb angoixa i crítiques a l'Executiu la nova situació.

Chacón, després de reunir-se la Comissió de Coordinació interministerial per a l'alliberament de l'Alakrana, va assegurar que el Govern coneix "exactament on són" els tres tripulants del pesquer basc que els pirates van desembarcar ahir al matí a la costa de Somàlia i que "estan bé". També estan en bon estat els altres 33 tripulants a bord del vaixell, que roman en el mateix lloc al qual els pirates el van portar després del segrest el 2 d'octubre passat.

La ministra de Defensa va explicar que el Govern està augmentant els seus esforços i que "estan obertes totes les opcions", en el pla polític, diplomàtic, d'intel·ligència i militar, per aconseguir l'alliberament. Les fragates Canarias i Méndez Núñez romanen a la zona per seguir l'evolució dels esdeveniments.

El trasllat dels pescadors es va produir després que durant la matinada els pirates llancessin trets a l'aire i una granada a l'aigua en direcció a la fragata espanyola que vigila de prop l'Alakrana.

Segons el patró del tonyinaire basc, els pirates han amenaçat de matar els tres tripulants desembarcats, que són "un basc i dos gallecs", i va confirmar que l'assumpte dels diners "està solucionat". En la mateixa línia, Cristina Blach, filla del patró de l'Alakrana, va assegurar que la condició que es posessin en llibertat els dos pirates detinguts a Espanya "està a la taula des del primer minut". María Ángeles Jiménez, dona del mariner Gaizka Iturbe, va afirmar que l'empresa armadora del tonyinaire "no ha posat cap impediment econòmic" per solucionar el segrest i que és el Govern "qui no fa la seva feina".

Impediments legals

L'Audiència Nacional considera que és "molt complicat" que siguin traslladats a Kènia els dos suposats pirates detinguts, que es troben presos en sengles presons madrilenyes. Fonts d'aquest tribunal van explicar que perquè el jutge Santiago Pedraz, instructor del cas, autoritzés aquest trasllat, una de les parts -Fiscalia, defensa dels arrestats o Advocacia de l'Estat, que va presentar la denúncia per aquests fets a l'Audiència Nacional- hauria de sol·licitar una cessió de jurisdicció.

El portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, va considerar una "autèntica irresponsabilitat" l'actitud que manté el PP i li va demanar que "acosti l'espatlla" en comptes de portar un assumpte "tan seriós" al debat polític. Mentrestant, el lehendakari, Patxi López, va mantenir ahir a la tarda una reunió amb la ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, per tractar la "gravetat" de la situació del pesquer Alakrana, i va decidir no acudir avui a un acte previst de la Y basca.