El músic argentí-israelià Daniel Barenboim va recordar els pogroms nazis del 9 de novembre de 1938, antítesi "monstruosa" a l'aniversari de "la nit més feliç de Berlín" i també els "molts altres murs que queden per derrocar", inclòs el que separa a palestins d'israelians.

"La data del 9 de novembre representa alhora el més monstruós i el més feliç de la història recent alemanya", va afirmar el director i pianista en una roda de premsa hores abans del concert que va dirigir davant la Porta de Brandenburg en el vintè aniversari de la caiguda del Mur i que pretén traçar un pont entre ambdós aniversaris.

A la peça "A survivor from Warschaw", composta en 1947 des d'EEUU per Arnold Schönberg en memòria a les víctimes de l'Holocaust i de la liquidació pels nazis del gueto de Varsòvia, li correspon evocar "la terrible Nit dels Cristalls Trencats, que els nazis van fer cremar les sinagogues de tot el país".

Amb "Es ist, als habe einer die Fenster ausgestossen" -"És com si algú hagués obert les finestres"-, de Friedrich Goldman, pretén reflectir el sentir "de punts germà-orientals, com el mateix compositor, la nit tan bella de fa vint anys".

Per a Barenboim, la confluència d'ambdós aniversaris ha de ser motiu de reflexió. "Durant anys el somni era veure caure el Mur. La nit del 1989 es va fer realitat i vint anys després ja és història. D'ella hem d'aprendre tots, no només els alemanys", va dir.

"Queden molts murs per derrocar. Alguns són mentals, uns altres no. A mi, com a jueu i israelià, però també mig palestí, em dol el mur entre les meves dues identitats", va afirmar Barenboim, qui en 2008 va adoptar la nacionalitat palestina com gest per la pau.

Per al músic, negar l'Holocaust és una "aberració", però també és inacceptable caure en la "politització de l'Holocaust" o fer d'ell un "record actiu" sobre l'actuació present.

"El poble jueu avui no és víctima i no ha de comportar-se com víctima i fer que els seus veïns visquin l'angoixa que vivim amb l'Holocaust", va afirmar, en una pausa dels assajos per al concert.

Per a Barenboim, el fet de col•locar-se avui davant la Porta de Brandenburg amb la seva Staatskapelle, amb el concert que obre la "Festa de la Llibertat", és "més que un honor, una felicitat", que li porta a la memòria el que va oferir just l'endemà passat de la caiguda del Mur, en la Filarmònica del Berlín occidental.

"Decidim que no podia ser només un concert per als abonats de la Filarmónica, sinó també per als germà-orientals que de sobte podien creuar la frontera i per primera vegada podien assistir a la sala", va explicar. "A les cinc del matí, estaven a la porta fent cua per a la seva entrada, per descomptat gratuïta", va recordar.

Per a obrir el concert d'avui ha triat el preludi del "Lohengrin" de Richard Wagner, per sobre de les opinions de qui considera indigne per a l'ocasió i recorden l'antisemitisme del compositor.

"Record que quan vaig conèixer a Imre Kertesz, qui just avui compleix anys, em va confessar que la seva gran il•lusió seria tenir una entrada per Bayreuth", va dir, sobre la passió per Wagner de l'escriptor hongarès, supervivent d´Auschwitz i Premi Nobel de Literatura 2002.