La defensa de l´ex pres etarra José Ignacio de Juana Chaos ha assegurat avui que el seu client pateix "depressió i estrès posttraumàtic" i que la seva extradició a l´estat espanyol, on és reclamat per suposats delictes de terrorisme, podria empitjorar la seva situació i dur-lo fins i tot "a la mort".

Aquestes van ser les principals al·legacions de la defensa de De Juana durant una vista que es celebra entre avui i demà a Belfast i després de la que el jutge instructor, Thomas Burgess, ha de decidir si ratifica la seva sentència del març passat, quan va donar llum verda a l'extradició.

Els seus arguments van ser confirmats per un dels seus testimonis, l'expert en psiquiatria forense Adrian Thomas Grounds, qui va basar el seu diagnòstic sobre l'actual salut mental de l´ex cap del "Comando Madrid" d'ETA en dues entrevistes, amb intèrpret, de quatre hores cadascuna, aproximadament.

En el transcurs de la seva avaluació, va recordar el metge, es va detectar en De Juana un quadre de "depressió i d'estrès posttraumàtic", el qual "empitjoraria severament" si l´ex pres tornés a l´estat espanyol perquè, segons ell, tornaria a les condicions que van propiciar l'aparició d'aquestes malalties psíquiques.

Possibilitat de suïcidi

En aquest cas, Grounds va assegurar que per la seva situació, De Juana no "podria afrontar un altre període de detenció prolongada", els seus símptomes empitjorarien i podria contemplar la possibilitat del "suïcidi" a través d'una altra vaga de fam.

Interrogat després per l'advocat que representa els interessos de la Justícia espanyola en aquest tribunal nordirlandés, Stephen Ritchie, el metge va reconèixer que De Juana mai va tenir tendències suïcides durant el temps que va estar empresonat a l´estat espanyol i que les vagues de fam "representaven una forma de resistència".

No obstant això, va precisar Grounds, una altra vaga de fam ara podria tenir un component de resistència "i un altre subjacent" de suïcidi, degut a la depressió i a l´estrès que pateix l´ex pres "no pot afrontar" més períodes de detenció.

Durant la sentència del passat 10 de març, el jutge Burgess va donar llum verda a una petició espanyola en aquest sentit al considerar que aquest delicte justifica l'extradició de l'acusat en virtut de la llei britànica sobre terrorisme del 2006.

Des de llavors, aquest tribunal ha estudiat els al·legats de la defensa contra una fallada que, segons aquesta, no ha tingut en compte que a l´estat espanyol s'està donant, a més, un procés judicial viciat en el que es prejutja al seu client i, per tant, es violen els seus drets fonamentals.

Burgess havia convocat aquest matí a les parts en el complex judicial de Laganside, a Belfast - a partir de les 09.30 hores GMT- per a escoltar els seus arguments en una vista que podria, no obstant això, perllongar-se fins a aquest divendres.