Activistes israelians van derrocar aquesta tarda un tros del mur erigit per Israel en el territori palestí de Cisjordània amb motiu del vint aniversari de la caiguda del que dividia Berlín.

Un centenar de manifestants van participar en la protesta, en la qual es va utilitzar un camió per a llençar baix un bloc del mur de formigó, de diversos metres d'altura, a l'est del camp de refugiats de Kalandia, va informar l'agència palestina Maan.

Els activistes portaven banderes palestines i alguns anaven abillats amb armilles reflectores en els quals es llegia "Jerusalem, anem cap a allà".

"Després de trencar el mur els manifestants ho van creuar i es van acostar a la carretera, on van cremar llandes de cotxe per a entorpir l'arribada de les forces d'ocupació, que van acudir aviat al lloc i van començar a disparar gas lacrimògen i bales d'acer recobertes de cautxú", segons va explicar l'ONG "Aturar el Mur" en un comunicat.

Aquesta organització ha convocat la celebració de múltiples actes al llarg de la pròxima setmana en els territoris palestins i en una vintena de països per a denunciar la construcció per part d'Israel a Cisjordània del que uns denominen "Mur de l´Apartheid" i d´altres "Tanca de Seguretat".

Segons dades de l'ONU, fins ara Israel ha completat una mica més de 400 dels 710 quilòmetres previstos de la divisòria, dels quals el 85 per cent estarà construït dins del territori cisjordà i només un 15 per cent transcorrerà per la Línia Verda (frontera acceptada internacionalment després de la primera guerra àrab-israeliana de 1948-49).

Les ONG denuncien que el mur ha deixat a prop d'un centenar de comunitats palestines completament incomunicades i ha aïllat a Jerusalem Est de la resta de Cisjordània, el que, entenen, impedirà qualsevol acord de pau, ja que els palestins reclamen aquesta part de la ciutat santa com capital del seu futur Estat.