El jutge d'Instrucció número 3 de l'Audiència Nacional, Fernando Grande-Marlaska, va enviar aquest dijous a la presó a 11 joves als que acusa de pertànyer a SEGI i va deixar en llibertat a dos, segons han informat fonts jurídiques. Aquest divendres continuarà els interrogatoris amb els altres 21 joves que van ser detinguts la matinada del passat dimarts a la macrooperació contra l'organització juvenil abertzale, considerada "la cantera" de la banda terrorista ETA.

Els dos joves als que el magistrat ha deixat en llibertat són Oihane Fernández Iturri i Raúl Iriarte Rodrigo, detinguts a Navarra i amb 26 i 23 anys, respectivament. Tanmateix, el jutge els atribueix el delicte de col·laboració terrorista i els imposa compareixences setmanals, la prohibició de sortir de l´Estat i l´obligació de comunicar quin és el seu domicili.

El fiscal Luis Barroso havia demanat presó incondicional per als tretze detinguts, als quals acusa de pertinença o col·laboració amb l'organització juvenil vinculada a l'entorn d'ETA, declarada terrorista pel Tribunal Suprem el 19 de gener de 2007 al considerar-la seguidora de les també il·legalitzades Haika i Jarrai.

Els interrogatoris van començar ahir al matí i van finalitzar passades les 20.30 hores. Està previst que les declaracions continuïn avui i que finalitzin el dissabte. Segons han indicat fonts jurídiques, els 13 arrestats que ja han passat pel despatx del magistrat van acceptar declarar, encara que van negar la seva pertinença a SEGI.

Operació contra SEGI

Amb aquesta operació, que portava diversos mesos preparant, el Ministeri de l'Interior considera que es pot donar per acabada "la gairebé total desarticulació de les estructures clandestines de SEGI".

L'operació va començar a gestar-se al mes de maig a partir de la documentació confiscada a Ekaitz Sirvent, que va dissenyar una estratègia per reforçar la militància de base de la banda. L'últim ideòleg d'ETA, detingut a l'abril a Paris (França), va ordenar reforçar la presència de les seves bases en plataformes i organitzacions legals lluny de la 'kale borroka' per evitar detencions.

Sirvent va apostar per reduir els actes de violència urbana tan sols en ocasions excepcionals com la celebració de festes patronals. No obstant això, la intenció d'aquest terrorista, proper a l'ex cap de 'l´aparell militar' de la banda, Garikoitz Azpiazu Rubina, àlies 'Txeroki', era la d'infiltrar als seus joves en organitzacions, institucions o plataformes legals de l'òrbita de la esquerra 'abertzale'.

Registres

La Policia Nacional va practicar dimarts passat registres a 46 domicilis i a 21 locals i amb els que va intervenir abundant documentació de SEGI i suports informàtics. Igualment, va trobar adhesius, propaganda i publicacions Zutabe i Zuzena, d'ETA, ampolles de càmping-gas, de les utilitzades per a la confecció d'artefactes explosius i incendiaris (gasolina, àcid, guants, recipients, manuals amb consells per a l'elaboració, etc. ), 6.000 euros en sobres i anotacions manuscrites amb plaques de matrícula.

A més, la Guàrdia Civil va realitzar 15 registres a domicilis i 10 a locals i 'gaztetxes'. Les investigacions del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil es van iniciar fa mesos, arran de l'establiment d'una nova estructura directiva de SEGI, dissenyada per evitar les actuacions judicials i que es va traduir en l'articulació d'un sistema de desdoblament directiu.