El Govern va aprovar aquest divendres l'avantprojecte de la futura Llei d'Economia Sostenible, amb el qual pretén reconduir l'economia amb reformes en els organismes reguladors, els mercats financers, la contractació pública i privada, la desgravació per habitatge i la creació d'empreses.

El que es pretén és que les empreses i els agents econòmics orientin la seva activitat cap a sectors amb potencial de creixement a llarg termini, generadors d'ocupació i sostenibles, segons la vicepresidenta segona i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado.

El Govern encara no ha remés el text al Congrés, perquè vol debatre´l abans amb els agents socials, els partits i les comunitats.

Serà a l'estiu del 2010 quan entri en vigor la llei, segons Salgado, que ha explicat que la norma estarà acompanyada pel Fons d'Economia Sostenible, que, amb 20.000 milions d'euros, estarà actiu el gener i el gestionarà l'Institut de Crèdit Oficial .

Un dels principals objectius de la llei és establir principis de bona regulació econòmica per crear un marc normatiu "estable i predictible" amb baix nivell de càrregues administratives.

Així, el Govern limitarà la composició dels organismes reguladors -Comissió Nacional de l'Energia (CNE), Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT) i Comissió Nacional de la Competència (CNC) – a un president i quatre consellers.

També proposa que les societats cotitzades estiguin obligades a posar a disposició dels accionistes les retribucions dels consellers i que es votin a la Junta General.

Gestió "eficaç"

Això permetrà al Banc d'Espanya exigir a les entitats de crèdit polítiques de remuneració "coherents" amb una gestió del risc "prudent i eficaç".

Per garantir la sostenibilitat de les administracions, les entitats locals estaran obligades a informar cada tres mesos de la seva situació pressupostària i dels pagaments pendents.

Així mateix, l'Administració General de l'Estat haurà de presentar en un termini de sis mesos un pla d'austeritat i de qualitat en la despesa.

La idea, segons Salgado, és que totes les administracions contribueixin al compliment del Pacte d'Estabilitat i Creixement de la Unió Europea.

L'avantprojecte també toca la contractació de les administracions públiques per agilitzar el sistema.

Les modificacions dels contractes del sector públic estaran limitades al 20% de l'import adjudicat i només es podran dur a terme quan s'hagi previst prèviament en els plecs o en l'anunci del concurs, o quan concorrin causes de força major.

A més, les administracions hauran de pagar en 30 dies els serveis contractats, mentre que, a partir del 2013, qualsevol contractant ho haurà de fer en 60 dies.

Creació d'empreses

Millorar la competitivitat és una altra de les prioritats, motiu pel qual el Govern vol reduir els terminis per a crear empreses.

Les societats limitades més petites, les que tinguin un capital inicial d'entre 3.000 i 3.100 euros i que suposen el 80% de les que es creen a Espanya, podran constituir-se en un dia i amb un cost administratiu de només cent euros.

A més, les empreses amb un capital inicial de fins a 30.000 euros podran constituir-se en un termini màxim de cinc dies i amb un cost que no superarà 250 euros.

Deducció per R + D + i

En matèria fiscal, s'augmentarà la deducció en l'Impost sobre Societats per a les activitats de Recerca, Desenvolupament i innovació (R + D + i) d'un 8% al 12%, mentre que la desgravació per projectes mediambientals pujarà del 4% al 8 %, per potenciar la inversió.

En habitatge, es limita, a partir de gener de 2011, la deducció per compra a les rendes inferiors a 24.107,20 euros, s'equipara fiscalment el tractament del lloguer al d'adquisició i es crea una deducció per a les obres del 10% per a un màxim de 3.000 euros l'any.

Totes aquestes mesures aniran acompanyades d'una reducció d'un 20% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle per al 2020.