El 48% de la població de l´Estat presenta problemes d'insomni i la crisi econòmica és la responsable de l'increment d'aquestes patologies relacionades amb la son, ja sigui per la por de ser acomiadat o per les dificultats per arribar a final de mes.

Aquestes dades procedeixen d'una enquesta elaborada pel Centre d'Investigació sobre Fitoteràpia (INFITO), la que destaca que l'insomni afecta més a dones que a homes, i que les causes per les que pot produir-se varien segons el lloc on es viu.

Així, la principal preocupació que causa insomni a Madrid respon als problemes familiars, mentre que a Andalusia és l'atur, a València els problemes laborals en l'entorn del treball, i a Galícia la salut.

Altres estudis recents donats a conèixer avui pel president de la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Ansietat i l'Estrès (SEAS), Antonio Cano, assenyalen que entre un 16% i un 21% dels espanyols tenen problemes de son tres o més nits a la setmana.

"L'estrès és una reacció natural del cos,que pot produir tant trastorns mentals com ansietat o depressió i insomni. La falta de son provoca estrès, de manera que és com el peix que es mossega la cua", ha explicat Cano .

Compte amb els fàrmacs

El doctor Alberto Sacristán, especialista en Medicina Familiar, ha dit que "l'ús de fàrmacs sembla una solució immediata, però pot empitjorar la situació. A més, no es recomana consumir-ne més de quinze dies seguits, encara que habitualment es prenen per voluntat pròpia durant més de un mes ".

Millorar la qualitat ´del dormir´ és possible, segons Sacristán, que aconsella evitar els sopars copiosos o greixos i les begudes alcohòliques o amb cafeïna, no realitzar exercici físic intens dues hores abans d'anar a dormir, portar un horari rutinari i no caure en mals hàbits com llegir o escoltar la ràdio al llit.

La vicepresidenta d´INFITO i professora de Farmacologia a la Universitat Complutense de Madrid, Teresa Ortega, ha ressaltat que "les plantes medicinals tenen una eficàcia demostrada, i un de cada quatre espanyols que pateix insomni recorre a elles per combatre'l".

"L'ús de plantes com la rosella de Califòrnia, la passionera o la valeriana produeix efectes analgèsics, sedants i ansiolítics avalats per la medicina tradicional", ha conclòs Teresa Ortega.