La compra de dècims per la loteria de Nadal és una de les principals despeses que realitzem cada any per aquestes dades. Per evitar problemes i disgustos posteriors, l'Associació Murciana de Consumidors i Usuaris (Consumur), integrada a FACUA-Consumidors en Acció, està desenvolupant fins al gener una campanya informativa que inclou un catàleg de recomanacions sobre la compra de loteria.

Així, Consumur apunta la importància de comprar loteria en llocs autoritzats i advoca per comprovar que aquesta tingui el logotip, el codi i tots els elements de verificació. És important que no es deteriori el cupó o dècim, ja que en el cas de resultar premiat s'haurà de demanar a l´ONLAE l'autorització per poder cobrar-lo.

Igualment, si compra un dècim a través d'Internet, cal guardar les mateixes precaucions que per a qualsevol altra compra a través de la xarxa, per al que s'ha de procurar accedir a una pàgina web segura, comprovant que l'adreça comença per 'https: / / 'o que té un cadenat o una clau al peu.

Compte amb les estafes

També alerta de suposades estafes a través de la xarxa, en haver-se donat casos de correus electrònics dient-li que s'ha guanyat un premi, suplantant logotips i símbols d'administracions de loteria, i demanant un pagament en concepte de taxes per al cobrament del premi. El consumidor paga aquest càrrec, que sol ser inferior a 3.000 euros, però mai rep el seu premi.

Consumur recorda que els diners que s'obtenen d'un dècim premiat està lliure d'impostos, però el que s'adquireixi amb aquests diners o els interessos que generi al banc han de ser declarats i pagar el corresponent a l'impost de la renda.

L'associació explica que una de les majors dificultats que el consumidor es troba quan ha estat premiat és no saber exactament com s'ha de cobrar, on posar-ho, guardar-ho, etc. Sobre això, va indicar que "el banc pot encarregar-se de fer tots els tràmits necessaris amb l'administració per al cobrament d'aquestes quantitats", encara que en el cas que en comptes d'un dècim es tingui una participació, "correspon a l'emissor d'aquesta participació donar-li la quantitat corresponent ".

Finalment, Consumur recorda que s'ha de cobrar els dècims premiats abans del termini de caducitat, perquè en cas contrari "es perdran els drets a rebre el premi", i va aconsellar que si es comparteix el desè amb diverses persones "és recomanable fotocopiar, especificant la quantitat que aporta cada un i signar cada un dels pagadors ". En cas de dubtes o reclamacions, s'ha de presentar davant l'Ens Públic de Loteries i Apostes de l'Estat, que és l'organisme competent en aquesta matèria.