Un any després que la professora Esther Rodríguez Rodríguez denunciés que havia estat víctima d'una agressió física i verbal per part d'una alumna del centre IES Teror, on continua exercint les seves funcions com a docent, la Justícia li ha donat la raó. El titular del jutjat de nenors número 1 de Las Palmas, Francisco Luis Liñán, ha dictat una sentència sense precedents en l'àmbit estatal en haver considerat per primera vegada com a delicte contra l'autoritat el maltractament contra un docent.

La sentència, emesa d'acord amb l'article 550 del Codi Penal, condemna la menor a un any de llibertat vigilada, així com a l'obligatorietat de sotmetre's a tractament psiquiàtric. També imposa als tutors legals de la jove, en aquest cas els seus pares, una indemnització de gairebé 9.000 euros per a la professora agredida en concepte dels danys físics i morals. Contra aquesta sentència es pot presentar recurs davant l'Audiència Provincial de Las Palmas.

Fonts jurídiques es refereixen a la importància d'aquesta resolució innovadora perquè introdueix la ?tipificació de delicte en el cas de maltractament a un docent considerat una autoritat en l'exercici de la seva professió, ja que fins ara totes les sentències dictades en el territori estatal en aquest sentit castigaven els autors per una falta.

Els fets denunciats es remunten al 29 d'octubre de 2008 quan, cap a dos quarts de deu del matí, Esther Rodríguez es va ensopegar en un dels passadissos del centre amb l'alumna denunciada i d'acord amb les seves funcions de professora de guàrdia la va interrogar sobre el motiu pel qual no era a classe. Segons la declaració de Rodríguez en el judici, celebrat el passat 10 de desembre, "la vaig veure venir pel passadís amb una altra alumna", referint-se a la jove, "i els vaig preguntar a totes dues quina classe tenien a aquella hora. L'alumna que després em va pegar em va contestar: "¡A tu què cony t'importa!" Quan li vaig recriminar la seva actuació va començar a cridar i va continuar dient que ella feia el que li sortia del cony". Tot seguit, li va etzibar un cop de puny a la cara que la va fer caure.

Els representants sindicals dels docents confien que la sentència sigui un instrument "dissuasiu per als futurs agressors" i consideren que suposa un reconeixement a la tasca social que realitzen. Per a Juan Manuel Rivero, secretari d'Informació de CCOO en l'Ensenyament, la decisió suposa, a més, un suport dels jutges davant de la situació de conflictivitat que diàriament suporten nombrosos docents en les aules del país. En la mateixa línia es manifesta José Luis Rodríguez, portaveu de FETE-UGT, qui afirma que "segur que els agressors s'ho pensaran ara dues vegades".