El president veneçolà, Hugo Chávez, va anunciar avui que no assistirà a la Cimera UE-Amèrica Llatina i Carib prevista el proper dimarts a Madrid.

"Jo, per cert, no vaig a poder anar a la reunió de Madrid", va declarar Chávez, sense oferir més detalls, durant l'acte oficial d'inauguració del nou Consell Federal de Govern (CFG), integrat pels governadors i ministres del país .

El mandatari va assenyalar que el seu Govern estarà representat en la cimera pel canceller Nicolás Maduro i el vicecanceller per a Amèrica Llatina i el Carib, Francisco Arias Cárdenas.

Chávez va tornar a qualificar com una "gran victòria" el veto de països com Brasil, Bolívia, Veneçuela i l'Equador a la participació del president d'Hondures, Porfirio Lobo, a la cimera entre la UE, Amèrica Llatina i el Carib (ALC).

"La UE l'havia convidat (...) no es pot rentar un cop d'Estat i acceptar així, hi ha d'haver el compliment d'una sèrie de condicions", va expressar el mandatari. Va reiterar el seu discurs que Lobo va arribar al govern d'Hondures en unes eleccions celebrades per "rentar el cop d'Estat" perpetrat el juny passat contra el llavors president Manuel Zelaya.

"Nosaltres hem decidit en aquest continent no acceptar aquest format (de rentar cops amb eleccions) i hem tingut una gran victòria", va afirmar Chávez.

En la reunió de la Unió de Nacions Sud-americanes (UNASUR), celebrada recentment a Argentina, Brasil, Bolívia, Equador i Veneçuela van dir que no assistirien a la cimera de Madrid si Lobo anava, per considerar que el seu Govern és ètic.

El president hondureny va decidir finalment no anar a la cimera UE-ALC, el que va obrir el camí a la participació dels altres mandataris, però sí que estarà en la trobada UE-Amèrica Central programat l'endemà de la cimera.