Unes 1.700 dones moren cada any a Catalunya per culpa del consum de tabac. O el que és el mateix: entre 4 i 5 dones moren diàriament per fumar tabac. Són dades facilitades pel Departament de Salut arran de la celebració, aquest dilluns, del Dia Mundial sense Tabac, que aquest any està dedicat en la promoció de la salut de les dones. La dona fumadora té uns 35 anys d'edat, és de classe mitjana i consumeix unes 11 cigarretes diàries. Les dones que aconsegueixen deixar de fumar tenen uns 42 anys de mitjana, mentre que els homes en tenen uns 54. D'altra banda, aquest Dia Mundial arriba amb el rerefons de la reforma per endurir la Llei del tabac, que s'espera que estigui aprovada després de l'estiu.

'Gènere i tabac: la promoció del tabac adreçada a les dones'. Es tracta del lema del Dia Mundial sense Tabac d'aquest 2010. Segons dades del Departament de Salut, en els últims cinc anys ha baixat en 2.950 el nombre de dones que fumen a l'inici de l'embaràs. Els centres d'assistència a la salut sexual (ASSIR) i als Centres d'Atenció Primària (CAP) fan programes específics per ajudar les embarassades a deixar de fumar. De les 27.500 dones que hi van participar al 2009 i que per tant fumaven a l'inici de l'embaràs, unes 8.150 han acabat deixant l'hàbit i no l'han tornat agafar un any després del part.

D'altra banda, es calcula que durant l'any 2009, unes 47.000 persones van deixar de fumar gràcies als programes que es fan als Centres d'Atenció Primària. Pel que fa als hospitals catalans, es calcula que unes 1.500 persones van iniciar el tractament per deixar de fumar.

A l'espera de la reforma de la Llei del tabac

El Dia Mundial sense Tabac arriba amb el rerefons de l'enduriment de la Llei del tabac, que ha d'acabar amb la prohibició de fumar en els llocs públics. La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, té la intenció d'aprovar aquesta reforma després de l'estiu. L'objectiu és que el nou text prohibeixi el consum de tabac en tots els bars i locals, independentment de la seva grandària. Tot i així, es preveu que es pugui continuar fumant en espais públics oberts, institucions penitenciàries, psiquiàtrics i espais d'hotels i hostals que estiguin habilitats.