El candidat de l'oficialista Partit de la U, el conservador Juan Manuel Santos, s'ha imposat amb rotunditat a la primera volta dels comicis presidencials colombians celebrats aquest diumenge, en els amb el 46,57 % dels vots, més del doble que el seu gran rival, el líder del Partit Verd, Antanas Mockus, que ha tingut el suport de 21,47 % de l'electorat amb el 99,63 % dels vots escrutats.

Tot i aquest gran avantatge, cap dels candidats ha aconseguit concentrar el suport de més del 50% de l'electorat, pel que serà necessària la celebració d'una segona volta el pròxim dia 20 de juny en què Santos i Mockus es disputaran la presidència del país.

Es tracta d'un resultat xocant a causa que durant les últimes setmanes la majoria de les enquestes donaven com a resultat més probable en aquesta primera volta un empat tècnic entre els dos grans favorits. Aquests mateixos sondejos, a més, donaven un còmode liderat a Mockus en el cas que a la segona volta el seu rival fora Santos.

Per la seva banda, la resta dels candidats ha quedat molt lluny dels dos grans favorits. Així, el tercer candidat en percentatge de vot, el líder de la formació de dreta Cambio Radical, Germán Vargas Lleras, s'ha fet amb el 10,13 % dels vots, mentre que Gustavo Petro, candidat del partit d'esquerra Polo Democrático, hauria quedat en quart lloc amb un percentatge del 9,16 %.

En cinquè lloc ha quedat la candidata del Partit Conservador, Noemí Sanín, amb el 6,15 % dels sufragis, mentre que el líder del Partit Liberal, Rafael Pardo, ha recollit el 4,38 % dels suports, informen mitjans locals. Els tres candidats restants no han arribat a una representativitat superior a l'1% de l'electorat.

A l'actual escenari, tot i això, el suport d'aquestes forces minoritàries resultarà decisiu per determinar qui serà el pròxim ocupant de la Casa de Nariño (residència presidencial de Colòmbia), per les instruccions de vot que previsiblement donaran els líders d'aquestes formacions als seus votants de cara a la segona volta.

D'altra banda, l'altra gran protagonista de la jornada electoral ha estat l'abstenció, ja que, dels gairebé 30 milions de colombians cridats a votar, menys de la meitat (49,13 %) han acudit a la cita amb les urnes, segons dades de la Procuradoria Nacional de Colòmbia. Es tracta d'un nivell de participació, tot i això, molt semblant al de les passades eleccions presidencials, celebrades el 2006.