La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, va destacar que el cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, ha estat "sensible" en atendre a la petició d'alguns grups perquè no rebés el president de Ruanda, Paul Kagame, al mateix temps que va anunciar que l'Executiu explicarà els motius a les formacions polítiques. Zapatero va rebre a la Moncloa tots els participants en la reunió del Grup d'Impulsors dels Objectius del Mil·leni menys Kagame. Per la seva banda, el portaveu socialista al Congrés, José Antonio Alonso, va reconèixer que l'"incomoda" la presència del president rwandès a Espanya perquè "sembla que té un passat més que tèrbol, terrible a Ruanda", i va afegir que té "molt clar" que la seva opinió "dels presumptes genocides és el pitjor de les possibles".

Setze líders internacionals van segellar a Madrid el seu compromís amb els Objectius del Mil·lenni, en la primera reunió del Grup d'Impulsors d'aquesta iniciativa, que copresideixen Zapatero i Kagame. El Grup d'Impulsors va ser una iniciativa del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, qui va assegurar que "ara és el moment d'actuar" per veure complerts aquests objectius contra la fam i la pobresa al món el 2015.

Ban Ki-moon va animar els líders reunits en un hotel de Madrid, el principal objectiu dels quals és buscar finançament per a l'ajuda al desenvolupament i coordinar programes per portar-la a terme, a passar de la "retòrica de les bones paraules" a aconseguir "resultats de veritat per a persones de veritat".

El secretari general de l'ONU va assegurar que és un "fort creient" en els principis dels Drets Humans, però va precisar que no podia fer "cap comentari" sobre les acusacions de genocidi contra el president de Ruanda. Ban va explicar que ell mateix va proposar Kagame per encapçalar el grup internacional que impulsarà el compliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni a causa del "compromís polític" mostrat pel Govern de Kigali, que ha permès que Ruanda sigui "un dels pocs països a Àfrica que han fet progressos importants en la reducció de la mortalitat maternal i infantil".

Per part seva, el secretari de Drets Humans i Solidaritat Internacional d'Izquierda Unida (IU), Francisco Pérez, va qualificar d'"escandalosa i hipòcrita, la doble moral" del president del Govern per haver cancel·lat el seu encontre amb Kagame i enviar en canvi el titular d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos.

Finalment, l'actor Antonio Banderas va participar en la reunió contra la pobresa. "Tant de bo hi hagués no només persones físiques, sinó institucions i empreses de tot el món que volguessin potenciar la seva imatge pública i fins i tot treure's de sobre un cert complexe ede culpabilitat a través d'aquestes accions", va assenyalar Banderas.