Diverses ambaixades van començar a retirar al seu personal de Moscou a causa de l'elevada contaminació de l'aire pels incendis forestals, que segons fonts mèdiques ha agreujat les malalties cardiovasculars i disparat els casos letals. Les missions diplomàtiques d'Alemanya, Àustria, Polònia i Canadà han iniciat l'evacuació de part de personal i dels seus familiars de Moscou, que va tornar a aparèixer coberta per una densa manta de fum.

Israel va recomanar a la seva ambaixada que retiri de Moscou el personal que no sigui imprescindible, mentre els EUA i diversos països europeus van advertir als seus ciutadans sobre el risc de viatjar a Rússia a causa de l'impacte dels incendis en la seguretat, la qualitat de l'aire i el transport.

"El nivell de contaminació és molt alt", ja que la concentració de substàncies nocives en l'atmosfera supera en més de sis vegades els nivells màxims, va informar el Departament de Sanitat de Moscou. Sanitat va mantenir la seva recomanació als moscovites de no sortir al carrer, no obrir les finestres i utilitzar màscares i mascaretes d'oxigen, encara que unes i altres ja s'han esgotat a les farmàcies, segons va denunciar Irina Lobán, diputada de la Duma de Moscou.

També va contribuir al nerviosisme l'advertència del Ministeri de Situacions d'Emergències que la possible arribada d'incendis forestals a les regions frontereres amb Ucraïna podria tornar a escampar a l'aire restes de radioactivitat procedent de la catàstrofe nuclear de Txernòbil, de 1986.

Fonts mèdiques van revelar que des del començament de l'onada de calor el juny, amb temperatures de gairebé 40 graus, a la capital s'ha registrat un important increment dels casos mortals pel doble impacte de les altes temperatures i el fum en persones malaltes. "La mortalitat a Moscou va augmentar en un 29,7 per cent el juliol", quan va haver-hi uns 450 decessos diaris davant la xifra habitual de 330, i el nombre total de morts va superar en 3.500 la mitjana per a aquell mes.

Guennadi Oníschenko, cap del Servei Sanitari rus, va desmentir aquest extrem, però Andréi Seltsovski, cap del Departament de Sanitat de Moscou, va admetre que només els casos de vessament cerebral van registrar a la capital un augment del deu per cent.

Altres fonts van afirmar que les autoritats mèdiques van ordenar en secret enviar a les seves cases molts pacients de centres oncològics -i no acceptar-ne nous-, ja que la majoria no tenen aire condicionat i han hagut d'interrompre les aplicacions de quimioteràpia.

El líder rus, Dmitri Medvédev, que fa dos dies va interrompre el seu descans al mar Negre per tornar a Moscou, va visitar un centre d'urgències de la capital, on els metges li van dir que reben un deu per cent més de sol·licituds d'ambulàncies. Es tracta majoritàriament de persones amb malalties cardiovasculars i problemes d'hipertensió.