La Fiscalia General de l'Estat proposa en la seva Memòria anual, feta pública ahir, modificar la llei per impedir que les dones maltractades per les seves parelles que denuncien a l'agressor s'acullin després al dret a no declarar contra ell durant el judici.

Aquesta és una de les reformes legislatives que, a proposta de diverses Fiscalies autonòmiques, es plantegen a la Memòria, que recull també el suggeriment d'eliminar la "naturalesa preceptiva" de la pena d'allunyament per a l'agressor per evitar així trencaments de condemna.

Les principals propostes en quant a la violència masclista són en primer lloc de la Fiscalia de Barcelona i suggereixen una modificació de l'article 416 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que contempla el dret de la dona maltractada a no declarar contra el seu cònjuge, que al seu judici s'ha convertit en una "autèntica via d'escapament" per als maltractadors i "freqüentíssima" causa de sentències absolutòries que no haurien de ser-ho. Les fiscalies de la Corunya, Àlaba, Albacete i Barcelona, entre d'altres, denuncien els efectes "indesitjables" que produeix aquesta obligació si la dona decideix no declarar al judici o posteriorment desitja mantenir la convivència amb el seu presumpte agressor i advoquen per la mediació com a alternativa a l'allunyament. Igualment, el fiscal de Girona atribueix un efecte especialment perniciós quan l'aplicació d'aquesta pena es porta a terme en casos d'agressions de fills majors d'edat als seus pares o germans, situació en la qual estima que l'allunyament no resulta possible ni sembla aconsellable.

Sobre els menors, després dels problemes processals que s'han generat en casos d'agressions sexuals que conclouen amb l'assassinat de la víctima, com va ocórrer amb la jove Marta del Castillo, la Fiscalia de Sevilla qüestiona l'actual sistema d'investigació i enjudiciament per separat de menors i majors d'edat, que pot donar lloc a resolucions judicials contradictòries. En aquest sentit, proposa que tots els implicats en una mateixa causa, siguin menors o majors d'edat, siguin jutjats conjuntament, almenys quan es tracti de casos d'extrema gravetat.

El judici a l'Audiència

D'altra banda, l'Audiència de Barcelona va impedir ahir que totes les víctimes, menys una que encara és menor d'edat, declaressin durant un judici amb una mampara que impedís el contacte visual amb l'acusat de quatre delictes d'agressió sexual i altres quatre en grau de temptativa. El magistrat president de la secció segona, Pedro Martín, va desestimar la petició plantejada per les acusacions perquè les víctimes, quatre de les quals eren menors d'edat quan van ocórrer els fets, poguessin declarar protegides per una mampara.

El magistrat s va oposar a aquesta petició argumentant que les víctimes, a excepció d'una, ja són majors d'edat, el que va provocar una situació tensa a la sala quan des dels bancs del públic els pares d'una de les noies van evidenciar en veu alta el seu empipament i van assegurar que en aquelles circumstàncies la seva filla no declararia.

El jutge va interrompre la sessió perquè la fiscal tingués temps per convèncer als pares de la importància que les seves filles prestessin declaració contra l'acusat, que va negar els fets, ocorreguts en tan sols deu mesos a Esplugues de Llobregat i Manresa.