La nova llei antitabac prohibirà fumar en tots els «recintes» hospitalaris -centres i voltants, com estipula el model francès-, bars i restaurants i també parcs infantils. No obstant permetrà el fum en els espais a l'aire lliure dels campus universitaris i a les terrasses, entenent com a espai semitancat aquell que compte, com a màxim, «amb dues parets i sostre».

Aquests són els nous acords obtinguts ahir en la ponència legislativa que s'encarrega de negociar el contingut de la nova llei del tabac al Congrés dels Diputats, on avui es votarà a la Comissió de Sanitat per al seu posterior enviament al Senat.

Així mateix, la norma inclourà programes de prevenció del tabaquisme orientats a escolars i de deshabituació tabàquica, la forma de finançament dels quals està encara per discutir. Les comunitats autònomes seguiran sent les responsables d'inspeccionar i sancionar sobre aquesta llei.

També s´ha pactat la regulació dels denominats club de fumadors, fonamentalment per evitar que els bars i restaurants grans, que van fer obres per la llei anterior, es converteixin en improvisats clubs de fumadors per un dia.

Els cambrers, com treballadors, no podran entrar en aquests locals, que quedaran definits com a associacions amb seu social, que comptin amb socis, objectius sense ànim de lucre, que no promoguin la venda d'objectes de consum i amb l'entrada prohibida a menors.

Punts de desacord

No obstant això, segueix sense haver acord sobre la possibilitat de permetre «cubicles» per a fumadors en bars i restaurants, una esmena del PP que ha estat rebutjada pel grup majoritari, però que els populars defensaran també avui en les votacions. Tampoc hi ha consens respecte a la decisió majoritària de regular els clubs de fumadors -presa per PSOE i IU però rebutjada pel PP- ni sobre endarrerir al 2 de gener de 2011 l'entrada en vigor de la nova norma per evitar la festa d'any nou, doncs els «populars» demanen una moratòria més gran per al condicionament dels locals.

Per a la portaveu del PSOE a la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, Pilar Grande, la prohibició dels «cubicles» és innegociable.