Diverses fonts sahrauís van informar que la situació a la capital de Sàhara Occidental, Al-Aaiun, és d'una "calma molt tensa" i que la ciutat està "presa pels militars". Així mateix, van denunciar que durant la nit de dilluns es van registrar assalts i incendis d'habitatges i automòbils en els quals van intervenir colons civils marroquins "amb el beneplàcit de les autoritats". L'organització no governamental Thawra, que compta amb dues persones sobre el terreny, Silvia García i Javier Sopeña, va explicar que en les darreres hores han estat incendiats "tots els cotxes dels sahrauís", han estat "arrasats" nombrosos habitatges i s'han registrat "molts detinguts" que han estat traslladats a presons i casernes. També es va informar d'aproximadament 300 desapareguts, entre ells "molts nens que havien sortit del col·legi".

Thawra va explicar que les forces de seguretat marroquines han imposat l'"estat de setge" i han tallat les comunicacions amb la ciutat. "Per terra, les carreteres d'accés a Al Aaiun des de Tantan i Smara estan tancades i controlades per les forces de seguretat, i per aire, les companyies de Binter Canarias i Royal Air Moroc no venen vols, de moment, fins divendres que ve", va assegurar .

Paral·lelament, el Front Polisario va elevar a 19 els morts i 723 els ferits sahrauís després de l'entrada per la força d'unitats marroquines al campament de protesta de Gdeim Izik i va afirmar que els agents van utilitzar foc real contra "més de 26.000 persones indefenses, en la seva majoria dones, nens i ancians". "Les forces d'agressió marroquines van utilitzar bales reals, bombes lacrimògenes, porres, pedres i canons d'aigua contra una població pacífica sense defensa", va denunciar.

Hores després, un dels cooperants internacionals presents a Al Aaiun, el mexicà Antonio Velázquez, va assegurar que es va produir una "intifada" als barris de Matala i Haimatar, protagonitzada per "familiars de desapareguts" durant la intervenció policial i militar efectuada pel Marroc.

Rabat parla de normalitat

Contràriament, el prefecte de Policia de la ciutat, Mohammad Djisi, va assegurar que la situació a Al Aaiun és "estable i normal". Tres agents de les forces de l'ordre marroquines van morir ahir a causa de les ferides patides en la intervenció per desmantellar el campament sahrauí, fetque eleva a vuit el nombre de morts entre els cossos de seguretat.

Per altra banda, l'accés per via aèria fins a Al-Aaiun va quedar de nou bloquejat per a tretze periodistes de vuit mitjans espanyols i un de francès, que no van rebre explicacions per part de l'aerolínia Royal Air Moroc. La ministra espanyola d'Afers Estrangers, Trinidad Jiménez, va demanar al Marroc que permeti a la premsa poder treballar de manera "transparent" a Al Aaiun, mentre que el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va considerar molt important que Rabat i el Front Polisario segueixin negociant a Nova York sota els auspicis de l'ONU.

Finalment, el vicesecretari general de Comunicació del PP, Esteban González Pons, pensa que el mínim és que Jiménez, de gira per Llatinoamèrica, torni a Espanya. "Cal que s'ocupi del tema", va afirmar González Pons.