La Comissió d'Economia i Hisenda del Congrés va rebutjar la disposició final segona de la Llei d'Economia Sostenible, coneguda com a "llei Sinde", que permetria tancar pàgines webs per vulnerar drets de propietat intel·lectual. El PSOE no va trobar suports entre els diferents grups parlamentaris per aprovar el text, que ha desaparegut del projecte. La votació va ser ajornada fins ahir a la nit, després del ple del Congrés. La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, va defensar la disposició de nou al matí al Senat, mentre que ja a la tarda va apel·lar, sense èxit, al "bon criteri dels polític" per a la seva aprovació. A més, les protestes van continuar en forma d'atacs massius contra les 'webs' del Congrés i la SGAE. La pàgina del PSOE, no obstant això, era l'única que resistia als bloquejos i, de fet, va canviar la seva portada per explicar la disposició.

La "llei Sinde" va caure de la Llei d'Economia Sostenible gràcies als 20 vots de l'oposició davant dels 18 del PSOE. Després de nou hores de retard sobre l'hora fixada de votació i negociacions in extremis, el PSOE es va quedar sol finalment, ni CIU ni tampoc els nacionalistes canaris i bascos, els seus socis parlamentaris, van donar suport als socialistes al Congrés. El projecte de Llei anirà ara al Senat, on es debatrà el pròxim 18 de gener, primer ple de la Cambra Alta.

CiU, PNB i el PP ja van anunciar al matí al Congrés dels Diputats que rebutjarien la Disposició addicional segona de la Llei d'Economia Sostenible, coneguda com la Llei Sinde que permetria tancar pàgines web per vulnerar drets de propietat intel·lectual. Nacionalistes catalans i bascos, a més del PP, es van assegurar que sumarien al rebuig d'ERC-IU-ICV.

CiU va explicar que per a la seva formació el rellevant és "buscar l'equilibri" entre la defensa de la propietat intel·lectual i que sigui "compatible" amb les noves tecnologies. El portaveu del PNB, Josu Erkoreka, va assegurar que el seu grup demanaria per "separat" la votació de la Llei d'Economia Sostenible i la disposició sobre la Llei Sinde, sobre aquesta última es mostren "negativament" davant aquesta mesura "per motius de forma i fons" i perquè la solució del Ministeri de Cultura, "no és la idònia".

De la seva banda, la ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, tornava a defensar durant una compareixença al Senat que Espanya és "l'únic país del nostre entorn que viu en l'era d'internet amb la mateixa legislació que fa 20 anys s'utilitzava per al consum analògic, i l'únic que té un ADSL potent i unes regles de joc escanyolits i inexistents, i això és insostenible".

Així, va declarar que qui sosté que la Disposició Segona de la Llei d'Economia Sostenible ataca a la llibertat d'expressió, "o no sap el que és la llibertat d'expressió, o no coneix la llei". Per això, va demanar, sense èxit, que els diputats contribuïssin a combatre aquesta "demagògia" i que ajudessin a protegir els drets dels creadors.