El consell polític d'UM va aprovar amb una aclaparadora majoria del 85% dels militants fulminar l'actual executiva, que va presentar la seva dimissió, després dels recents escàndols de corrupció, i va autoritzar el seu president, Josep Melià, a nomenar en un termini de set dies un nou consell de direcció permanent, que es mantindrà en actiu fins a la celebració d'un congrés després de les eleccions del 22 de maig. Així mateix, va decidir amb un 7,5% en contra i igual percentatge en blanc, suprimir les sigles d'UM, per passar a anomenar-se a partir de demà Convergència per les Illes Balears, al mateix temps que el partit canviarà la ubicació de la seu d'aquest nou projecte polític, després que l'actual seu fos escorcollada divendres passat en el marc de l'operació anticorrupció Pícnic.

En aquest sentit a Policia Nacional va detenir l'exconseller d'Esports i Joventut del Govern balear Mateu Cañellas per la seva suposada implicació en els fets investigats en l'Operació Pícnic, que indaga la captació presumptament irregular d'afiliats d'UM amb diners públics, per la qual entre d'altres delictes les indagacions apunten que podria haver-se incorregut en una malversació de cabals públics.

Cañellas va arribar al jutjat acompanyat de diversos agents policials, visiblement afectat, si bé no anava emmanillat. Així, va fer aparició davant els nombrosos mitjans de comunicació que esperaven que finalitzés la declaració de l'exresponsable de Medi Ambient i exnúmero 4 d'UM a Palma, Paula Cortés, qui era interrogada després que declarés l'exregidora d'aquesta àrea de l'Ajuntament de Palma, Cristina Cerdó, que va ser detinguda a la matinada passada. Recent aterrada a Mallorca, es va presentar en dependències de la Direcció Superior, on va ser arrestada.

Cañellas es va desvincular de la gestió portada a terme per UM a l'Ajuntament de Palma i dels fets investigats. L'exatleta, campió d'atletisme júnior d'Europa el 1991, va manifestar fins i tot que la seva forma d'actuar consistia a intentar que l'actuació de UM a nivell polític estigués "desvinculada" de la gestió a través de les institucions

El jutge també va cridar a declarar en condició d'imputats dos funcionaris de l'Ajuntament de Palma i un empresari en el marc de l'operació Pícnic. Amb aquests tres nous imputats ja són dotze les persones presumptament implicades en el cas de suposada malversació de fons municipals en benefici d'UM que està investigant la Justícia a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció.

En un altre ordre de coses, un dels detinguts a Múrcia acusat per delictes de falsedat documental, suborn i revelació de secrets en relació amb dues operacions desenvolupades per la Policia Nacional a Tenerife, València, Alacant, Múrcia, La Corunya, Vigo i Madrid -que s'ha tancat amb la detenció de 18 persones-, és el delegat de la Tresoreria de la Seguretat Social a Bullis.