La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va advertir que Líbia podria viure una "guerra civil prolongada", i va informar que el seu Govern sospesa crear una "zona d'exclusió aèria" per contenir la violència en aquest país. Els Estats Units estan realitzant consultes amb els seus aliats a l'OTAN per planejar les accions que siguin necessàries, entre les quals s'inclou una zona d'exclusió aèria, va explicar Clinton en una audiència del Comitè d'Afers Estrangers de la Cambra de Representants.

En aquest sentit, la imposició d'una zona d'exclusió de vols sobre Líbia requeriria la destrucció prèvia de les defenses aèries d'aquest país, va afirmar el cap del Comandament Central dels EUA, el general James Mattis. El primer ministre britànic, David Cameron, va anunciar que ha encomanat a les Forces Armades estudiar la viabilitat d'una zona d'exclusió aèria sobre Líbia, mentre es busquen contactes amb l'oposició al règim de Moammar al-Gaddafi.

Per part seva, l'Assemblea General de l'ONU va expulsar Líbia del Consell de Drets Humans (CDH) de l'organisme internacional per la brutal repressió de les protestes populars. Paral·lelament el nou ministre francès d'Afers Estrangers, Alain Juppé, va afirmar que abans de contemplar una intervenció militar a Líbia cal intensificar la pressió internacional per fer caure el líder libi.

Per altra banda, més de 300 persones han mort en les principals ciutats de l'est de Líbia en les darreres dues setmanes com a conseqüència de la repressió de les forces de seguretat contra els manifestants contraris a Gaddafi. Metges de tres hospitals de Bengasi van explicar que només en aquesta localitat, la segona del país, van morir entre 220 i 250 persones i altres 1.932 van resultar ferides.

Mentrestant, la Coalició Revolucionària líbia sembla haver tancat la porta al diàleg que va intentar obrir Gaddafi i va anunciar la formació d'un Consell Militar encarregat de defensar el poble i el territori. L'integrant de la coalició rebel Salwa Bugaighis va assegurar que "Gaddafi ja va parlar al carrer", en referència a la brutal repressió de les protestes. Les seves paraules responien al nomenament dilluns del dirigent dels serveis secrets exteriors Buzid Durda com a responsable per dialogar amb els rebels de l'est del país.

Èxode massiu

L'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) xifra ja en més de 140.000 les persones que han fugit de la situació que viu Líbia amb destinació a Egipte i Tunísia, després que només dilluns 14.000 persones travessessin la frontera, el volum més alt fins ara.

Segons a les autoritats de Tunísia, entre 70.000 i 75.000 persones han fugit cap al seu territori des del 20 de febrer, mentre que les autoritats egípcies van informar que unes 69.000 persones han creuat des del 19 de febrer.

Els cinc ciutadans espanyols que romanien a Líbia a bord d'un vaixell de càrrega de ciment van abandonar el país ahir. Una vegada evacuats els darrers ciutadans espanyols que quedaven a Líbia, el Govern tancarà de manera temporal l'ambaixada a Trípoli, a la qual es quedarà personal local.

Finalment, els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea (UE) es reuniran el proper 11 de març a Brussel·les en una cimera extraordinària per tractar la situació a Líbia i el nord d'Àfrica. El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, presentarà propostes als líders comunitaris sobre "línies estratègiques" de resposta de la UE a aquests esdeveniments.