No hi va haver sorpreses. El cardenal arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela, va ser reelegit president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) per a un nou trienni, i l'arquebisbe de Valladolid, Ricardo Pérez Blázquez, ocuparà de nou el lloc de vicepresident. Rouco Varela, que es converteix així en el president de la Conferència Episcopal que més anys ha estat elegit per estar al capdavant dels bisbes, ha ocupat la presidència des de 1999, excepte durant el trienni de 2006 a 2008, anys en què va estar al capdavant Blázquez.

Rouco Varela va destacar la classe de Religió, un "problema històric", i el dret dels pares a elegir el col·legi dels seus fills, entre els principals assumptes dels quals s'ocuparà. El president reelegit de la Conferència Episcopal va assegurar que la relació amb el Govern ha estat i és "correcta, cooperant i cordial", i va explicar que en aquests moments és "molt intensa" degut a la celebració de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), Madrid 2011, que se celebrarà el mes d'agost vinent. La ruta "està marcada per als propers tres anys", va explicar.

Els bisbes espanyols van reelegir Rouco Varela com a president de la CEE en el marc de la XCVII Assemblea Plenària d'aquest organisme, que també va servir perquè Blázquez, que va ser president de la institució entre 2006 i 2008, repeteixi com a vicepresident. Rouco Varela superarà així en nombre d'anys al capdavant de la CEE el cardenal Vicente Enrique i Tarancón, que va ocupar el lloc de president de la Conferència Episcopal un any en funcions i tres triennis, mentre que l'arquebisbe de Madrid ocuparà el lloc quatre triennis, encara que no consecutius.

Concretament, Rouco Varela va sortir reelegit president en primera votació, en aconseguir 39 vots de 75. Altres 28 bisbes van votar Blázquez per a aquest lloc, 3 l'arquebisbe de València, monsenyor Carlos Osoro, 2 l'arquebisbe castrense, monsenyor Juan del Río, i tres van votar en blanc. Després de les votacions, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, així com l'arquebisbe de València, monsenyor Carlos Osoro, no podran formar part del Comitè Executiu de la CEE, en haver complert dos mandats en aquest òrgan de govern. Només si ocupessin els càrrecs de president o vicepresident podien haver seguit pertanyent al comitè.

Ajuda "satisfactòria"

Rouco Varela va assegurar que l'Executiu està aportant per a la JMJ una ajuda "molt satisfactòria", encara que va admetre que sempre hi ha "divergències que segueixen vives" entre l'Església i el Govern, com la seva visió del dret a la vida o del matrimoni. Sobre la JMJ, va assenyalar que els bisbes espanyols volen mostrar una Església que s'acosta als joves i que "respon a les seves necessitats", així com les de la societat. La JMJ tindrà lloc entre els dies 16 i 21 d'agost, i comptarà amb la visita del Papa Benet XVI, amb el que Espanya es convertirà al país més visitat pel Sant Pare.