El fiscal general de la Cort Penal Internacional (CPI), Luis Moreno Ocampo, actuarà contra el líder libi Moammar al-Gaddafi, alguns dels seus fills i quatre alts càrrecs del seu règim per presumptes crims de guerra i lesa humanitat comesos des de febrer en la repressió de les protestes a Líbia. Moreno Ocampo, que entre d'altres assessors compta amb el jutge espanyol Baltasar Garzón, va advertir que el seu equip és "imparcial", fet pel qual també es perseguirà als opositors al règim si aquests cometessin crims.

El fiscal argentí va identificar com a presumptes sospitosos d'aquests crims "algun dels fills de Gaddafi", així com el ministre d'Afers Exteriors, Musa Kusa; el cap de la Seguretat i Intel·ligència Militar, el cap de la seguretat personal del dictador i el cap de la Seguretat Externa. Gaddafi, en estar al capdavant del règim, té una "autoritat de fet" sobre els crims.

Mentrestant, l'aviació líbia lleial a Moammar al-Gaddafi va tornar a bombardejar l'enclavament petrolier de Briga, a l'est del país, on dimecres van morir en els combats 12 persones, sis de les quals van ser enterrades ahir a Ajdabiya, que també va ser atacada.

Espanya va començar ahir a la tarda a evacuar a Egipte els refugiats de la frontera entre Líbia i Tunísia, i enviarà en les properes hores un altre avió amb ajuda a la ciutat líbia de Bengasi, controlada pels opositors a Gaddafi, on intentarà obrir un corredor humanitari.

Per part seva, el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va destacar que l'Aliança "no té cap intenció" d'intervenir a Líbia, encara que es prepara per a "qualsevol eventualitat".

Paral·lelament, el president dels EUA, Barack Obama, va afirmar que el líder libi es troba "a la banda equivocada de la Història". Obama va anunciar que ha autoritzat l'ús d'avions militars i civils per al trasllat als seus països de ciutadans estrangers que hagin fugit de Líbia. La tan necessària ajuda de la comunitat internacional per solucionar la crisi dels refugiats comença a materialitzar-se amb les arribades d'ajuda humanitària.

Finalment, poc després que Caracas informés que Gaddafi i la Lliga Àrab estudiaven la proposta del president veneçolà, Hugo Chávez, de crear una comissió internacional de països per ajudar en el conflicte que viu el país magribí, el fill del dictador libi va rebutjar la proposta.