El jove de 21 anys i origen kosovar que dimecres va matar dos soldats nord-americans i va ferir-ne de gravetat altres dos a l'aeroport alemany de Frankfurt va cometre el crim en "venjança" per l'actuació de les forces dels EUA a l'Afganistan. Així ho va afirmar avui el fiscal federal alemany, Rainer Griesbaum, tot destacant que Arid Uka va actuar en solitari, sense cap contacte amb organitzacions islamistes, encara que motivat per "la seva valoració personal de l'actuació dels EUA a l'Afganistan" i "influït" per propaganda radical islàmica a Internet.

En aquest sentit, va explicar que, segons la seva confessió, l'actuació del jove radical "va tenir dos desencadenants", el primer d'ells les freqüents converses que va poder escoltar de soldats dels EUA a l'aeroport de Frankfurt en les quals presumien de les seves actuacions a l'Afganistan.

El fiscal federal va assenyalar que el segon desencadenant va ser pel que sembla un vídeo que el jove va veure al seu ordinador, la nit anterior al crim, d'una web islamista sobre l'acció d'un comando de soldats dels EUA que suposadament va massacrar una família afganesa i va violar una de les dones.

La jihad virtual, un perill

El crim "és un indicatiu de la perillositat de la jihad virtual a internet", va assenyalar Griesbaum, tot afegint que el detingut havia assumit "un pensament radical conservador salafista i visitava fòrums d'internet" d'aquestes tendències extremistes islamistes.

Igualment, va assenyalar que no hi ha indicis que Arid Uka pertanyés "a una xarxa o associació terrorista", ni motius per elevar els nivells de seguretat a Alemanya, encara que va reconèixer el perill d'"accions islamistes individuals o espontànies" contra les quals "no existeixen instruments efectius".

Griesbaum va destacar que el jove, de nacionalitat serbiomontenegrina i que s'identificava en els fòrums islamistes com Abu Reyyan, ha estat acusat formalment de doble assassinat, triple intent d'assassinat i lesions greus en dos casos.

El detingut portava setmanes reflexionant sobre la possibilitat de cometre un atemptat i portava en el moment del tiroteig una pistola de 9 mil·límetres, carregada amb 14 bales, i dos ganivets.